KAKO BI OPSTALA NACIJA: Putin "odredio" koliko djece moraju imati ruske porodice

Obraćajući se zaposlenima u fabrici tenkova u regionu Urala Putin je rekao da je dvoje djece po porodici minimalan broj ako narod Rusije želi da sačuva svoj identitet, javlja Reuters.

  • Svijet

  • 15. Feb. 2024  

  • 0

Ruske porodice moraju da imaju najmanje dvoje djece radi etničkog opstanka nacije, a troje ili više ako se želi razvoj i napredak, rekao je danas predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, prenosi FoNet.

Obraćajući se zaposlenima u fabrici tenkova u regionu Urala Putin je rekao da je dvoje djece po porodici minimalan broj ako narod Rusije želi da sačuva svoj identitet, javlja Reuters.

"Ako želimo da opstanemo kao etnička grupa – ili kao etničke grupe koje naseljavaju Rusiju – porodice moraju da imaju najmanje dvoje djece", rekao je Putin.

Kada bi svaka porodica imala samo jedno dete, stanovništvo bi se smanjilo, dodao je.

"A da biste se širili i razvijali, potrebno je najmanje troje djece", naglasio je ruski šef države,

Rusija je pretrpjela teške, ali još neobjavljene žrtve od početka rata u Ukrajini prije skoro dve godine, a stotine hiljada ljudi pobjeglo je iz zemlje, protiveći se sukobu ili zbog straha da će biti pozvani u borbu, navodi Reuters.

Putin se, podsjeća britanska agencija, izjašnjava kao pristalica "tradicionalnih vrijednosti" zasnovanih na porodici, naciji i pravoslavnoj vjeri.

Tokom njegove 24 godine na vlasti, zemlja je strogo ograničila izražavanje seksualne orijentacije i rodnog identiteta i zabranila „LGBT pokret“ kao "ekstremistički".

Rusija je pretrpela dvije decenije postepenog opadanja stanovništva nakon raspada Sovjetskog Saveza, pogoršanog hroničnim problemima, poput alkoholizma, podseća Reuters.

Početkom 2023. Rusija imala oko 146,4 miliona stanovnika, što je pad sa skoro 149 miliona u odnosu na prije 20 godina ranije, ali i neznatan porast u odnosu na 143 miliona između 2007. i 2012. godine, navodi britanska agencija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...