RUSKI RULET GOSPODINA „LEGITIMNOG“: Dragan Čović srlja u propast, Amerikanci neće još dugo čekati…

Lider HDZ-a BiH u velikim problemima.

  • Politika

  • 18. Feb. 2024  

  • 2

Ne stišavaju se reakcije nakon promocije knjige presuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića i prisustva na promociji lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je iz prvog reda u publici s osmijehom na licu pratio ovaj događaj.

Brojne reakcije su stigle, od Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Američke ambasade u BiH, do Čovićevih partnera u vlasti. Evropske vrijednosti i odavanje počasti ratnim zločincima, poručuju, ne idu zajedno. Kritike i za gradske vlasti u Mostaru.

Podsjećamo, Haški tribunal osudio je šestoricu bivših funkcionera tzv. Herceg-Bosne, među kojima i Ćorića, za udruženi zločinački poduhvat na ukupno 111 godina zatvora, zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine.

Kazna odslužena, knjiga napisana u zatvoru “In vino libertas, Autobiografski zapisi iz Haaga”. Promovirna prvo u Zagrebu, zatim u Mostaru, u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača. U publici u prvom redu Dragan Čović. Glorificiranje ratnih zločinaca ne ide ni uz Krivični zakon Bosne i Hercegovine, upozoravaju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

“Pokušat ćemo utjecati na to da i međunarodni faktori u Bosni i Hercegovini konačno shvate da saradnja s takvim osobama koje veličaju ratne zločince mora prestati i da se moraju poštivati presude međunarodnih sudova. To ćemo, prije svega, od njih očekivati, a onda u dogledno vrijeme i od bh. političkih lidera”, kaže Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Upozorenje je stiglo i iz Američke ambasade - adresirano na Dragana Čovića. Poručuju da lideri koji ispovijedaju privrženost europskim vrijednostima trebaju voditi primjerom, a ne odavanjem počasti ratnim zločincima i ponovnim otvaranjem starih rana.

Podsjećaju kako se Dragan Čović nedavno ponosno pohvalio svojom predanošću “izgradnji europske BiH za sve”, a da je na promociji knjige u Mostaru odlučio javno odati počast osuđenom ratnom zločincu Valentinu Ćoriću, jednom od članova zloglasne “hercegbosanske šestorke” koje je ICTY osudio za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

“Javnoj podršci i veličanju osuđenih ratnih zločinaca sasvim sigurno nema mjesta u 'evropskoj BiH za sve'”, poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

U istom tonu stigla je i poruka od partnera u vlasti, iz Naše stranke:

“Dok nas Dragan Čović bezuspješno ubjeđuje da je promicatelj evropskih vrijednosti, istovremeno prisustvuje promociji knjige ratnog zločinca Valentina Ćorića. Poručujemo Čoviću da Evropa i podrška ratnim zločincima ne idu zajedno. Sramotnomm smatramo i činjenicu da je promocija održana u instituciji koju je osnovao Grad, a izgradili je svi građani Mostara. Ona ne smije služiti za promovisanje ratnih zločinaca.”

“Mi ćemo insistirati na tome da se ne mogu velićati niti se mogu na ovakav način ponašati naši politički lideri. Nije ovo samo jedan slučaj kada je u pitanju gospodin Čović, imamo mi toga puno u Bosni i Hercegovini. Svi moramo malo spustiti loptu i konačno dati pravo žrtvama, što do sad nikad nije učinjeno, uglavnom se manipulisalo s nama”, ističe Tahirović.

Podsjećamo: zloglasna šestorka takozvane 'Herceg-Bosne', među kojima je Valentin Ćorić, u novembru 2017. godine haškom presudom pravosnažno je osuđena na 111 godina zatvora za ratne zločine počinjene u BiH. Ćorić je osuđen na 16 godina zatvora za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući ubistvo, progon, deportaciju, silovanje, zatvaranje, protivpravni rad i nečovječno postupanje. Ratni zločinac Valentin Ćorić je 2019. godine, nakon dvije trećine odslužene kazne, pušten na slobodu.

Služenje kazne pod nadzorom Mehanizma okončano je 22.  januara ove godine, a odmah nakon toga uslijedile su promocije knjige. Prva u Zagrebu, zemlje koja se nalazi u Evropskoj uniji, a pod pokroviteljstvom televizije Herceg-Bosne. Bio je to očito probni balon za sinoćnju promociju u Mostaru. Podsjećamo na činjenicu da odslužena kazna ne amnestira ratnog zločinca - u najkraćem, ratni zločinac ostaje ratni zločinac.

SANKCIJE ZA GOSPODINA "LEGITIMNOG"

Akademik Slavo Kukić za „Slobodnu Bosnu“ je kazao kako Amerikanci neće još dugo trpjeti ni Čovićeve političke eskapade oko opstrukcije plinske Južne interkonekcije.

-Što se mene tiče, sklon sam vjerovati da je po srijedi njegova umreženost s Moskvom. Rusi baš i ne aplaudiraju Južnoj interkonekciji. I trebaju im ljudi koji će mutiti vodu. I baš u tome je svoj interes našao lider HDZ. A ni Rusi, valjda nisu bježali od toga da tu lojalnost adekvatno nagrade.

No narod kaže „slatko se smije tko se zadnji smije“. Ne dvojim da će se to potvrditi i u slučaju najnovijeg „ne“ Čovića američkoj administraciji. I ne vjerujem da će se na rezultate njegova „bodiva“ s Amerikancima dugo čekati, kazao je akademik Slavo Kukić za „Slobodnu Bosnu“.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...