KONAKOVIĆ NE KRIJE ODUŠEVLJENJE: "Reakcije su bile vrlo pozitivne, većina traži način kako da BiH..."

Po njegovim riječima, ovi se veliki skupovi koriste i za ostvarivanje boljih bilateralnih odnosa sa zemljama koje su dalje, s kojima se ne možemo tako često susretati.

  • Politika

  • 18. Feb. 2024  

  • 7

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izrazio je zadovoljstvo "obavljenim poslom" na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

On je na povratku iz Minhena izjavio za Fenu da su na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu dominirale teme Ukrajine i Gaze, "a što se nas tiče iskoristili smo priliku u dva pravca, jedan je da informiramo članice Evropske unije šta se u BiH dešava i izvijestimo o pozitivnom napretku vezano za usvajanje Zakona o sprječavanju pranja novca i otvaranje pregovora sa Frontexom". 

- Zaista smo naišli na zadovoljstvo svih članica zemalja Evropske unije koje, čini mi se, žele da vide BiH u ovom procesu - kazao je Konaković.

Po njegovim riječima, ovi se veliki skupovi koriste i za ostvarivanje boljih bilateralnih odnosa sa zemljama koje su dalje, s kojima se ne možemo tako često susretati. Razgovarao je s ministrima vanjskih poslova Kanade, Islanda... Tu su, kaže, i neke stvari koje imaju dodirne tačke sa BiH, s Kanadom pogotovo oko saradnje s NATO-m i buduće integracije BiH u NATO.

- Mogu reći da smo zadovoljni obavljenim poslom, bio je veliki broj susreta na marginama. Tu su bile mnoge važne političke figure svijeta, predsjednici i premijeri zemalja, ministri vanjskih poslova. Mogu reći da je ova konferencija bila vrlo uspješna - rekao je.

Upitan da li možemo biti optimisti da bi BiH mogla otvoriti pregovore o članstvu sa Evropskom unijom u martu, Konaković kaže da ako se usvoje zano koji su u proceduri - o sukobu interesa, izmjene izbornog zakona u dijelu integriteta i zaštite izbornog procesa i zakon o sudovima - "onda bi mogli biti vrlo samouvjereni i sa puno optimizma dočekivati martovsku sjednicu Evropskog vijeća".

- Reakcije su bile vrlo pozitivne, većina traži način kako da BiH formalno započne pregovore, ali imamo mi taj dio svojih obaveza koje trebamo ispuniti i koje ovaj put zaista nisu tako zahtjevne. Mislim da je ono što se od nas traži jednostavna domaća zadaća i odgovornost domaćih lidera u ovom procesu je velika. Ne znam zašto bi bilo ko od nas uspio pokvariti ovakvu priliku. Onda stvarno ulazimo u velike probleme, prije svega ekonomske, koji će sigirno dalje prouzrokovati odlazak mladih ljudi iz BiH. A nadam se da o tome razmišljaju lideri političkih stranaka - zaključio je Konaković u izjavi za Fenu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...