BOL JE VRLO NEUGODNA, OTEŽAVA KRETANJE: Šta je to išijas, koji su simptomi i na koj način ga liječiti…

Kod dijagnosticiranja bolesti važno je utvrditi uzrok kako bi se mogla odrediti najučinkovitija terapija za što brže izlječenje.

  • Zdravlje

  • 19. Feb. 2024  

  • 0

Išijas ili latinski lumboischialgia je intenzivna bol u području donjeg dijela leđa i gluteusa koja se širi duž zahvaćene noge sve do stopala. Bol je vrlo neugodna, otežava kretanje i samim time bitno utječe na kvalitetu života.

Koji su uzroci išijasa?

Išijas se pojavljuje kada dođe do pritiska na ishijadični živac – najveći živac u ljudskom tijelu, a u većini slučajeva prethodi mu bol u donjem dijelu leđa, poznata kao križobolja.

Išijas može biti posljedica degenerativnih promjena ili bilo kakvog iznenadnog pritiska na diskove kralježaka donjeg dijela kralježnice. Kod mlađih osoba uzrok je obično hernija diska, dok starije osobe obično imaju išijas zbog osteofita i degenerativnih promjena kralježaka i diskova.

Simptomi išijasa

Osobe koje pate od išijasa imaju razne simptome. Često ga prate bolovi u donjem dijelu leđa ili stražnjici, a intenzitet boli varira od oštrog do blagog, ovisno o ozbiljnosti stanja. Ponekad se može pojaviti peckanje i trnci u nozi te slabost u mišićima. Simptomi obično postaju izraženiji tokom dužeg sjedenja ili stajanja, te prilikom kašljanja i kihanja. Kod išijasa je najčešće zahvaćena samo jedna strana tijela, dok bol može biti stalna ili ponavljajuća.

Akutni i kronični išijas

Akutni išijas često se manifestira kao iznenadna bol u slabinskoj kralježnici koja se širi duž noge ili može biti prisutna i bez takve distribucije. Ova akutna faza obično traje oko mjesec dana, pri čemu se u većini slučajeva simptomi spontano povlače tokom tog razdoblja. Međutim, kada simptomi potraju duže od tri mjeseca, tada se govori o kroničnoj lumboishialgiji.

Kako se liječi išijas?

Liječenje išijasa ovisi o intenzitetu simptoma, kao i o težini uklještenja živca. Kod blažih oblika dovoljno je mirovati i nakon nekog vremena se bolovi smiruju. Ako ne dođe do poboljšanja potrebno je posjetiti liječnika, kao i u slučaju jače boli ili izraženijih drugih simptoma.

Kod dijagnosticiranja bolesti važno je utvrditi uzrok kako bi se mogla odrediti najučinkovitija terapija za što brže izlječenje.


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...