IGRA MEČKA: Prodaje se Mercedes star 121 godinu, koštat će čak…

Ostalo ih je samo pet na svijetu.

  • Auto

  • 23. Feb. 2024  

  • 0

Krajem mjeseca na aukciji će biti ponuđen revolucionarni Mercedes 60 Simplex, koji je kada je proizveden 1903. godine, bio najbrži masovno proizvedeni automobil na svijetu. Sada ga je unuka vlasnika odlučila prodati.

Ostalo ih je samo pet na svijetu. Ima  čeverocilindrični motor od 9,23 litre sa 60 KS i četverostupanjski mjenjač, ručni naravno. Kada je bio nov, bio je to najbrži automobil na svijetu, tada potpuno ručno izrađen, s najvećom brzinom od 130 km/h. Sada, 121 godinu nakon što je njezin djed, britanski izdavač i ljubitelj motosporta Alfred Hemsworth kupio ovaj Mercedes 60 Simplex, unuka Elizabeth Hemsworth odlučila ga je prodati i bit će ponuđen na aukciji tvrtke Goodwing & Company na otoku Amelia, na Floridi 29. 2.

Hemsworth je kupio Simplex 60 izravno od Mercedesovog trgovca u Francuskoj, Emila Jelineka, koji je navodno nagovorio Gottlieba Daimlera i Wilhelma Maybacha da automobil nazovu po njegovoj kćeri Mercedes. Automobil je sudjelovao u nekoliko utrka kada je bio nov, pobijedivši u nekima od njih. Iako to po definiciji nije bio trkaći automobil, njegova stražnja sjedala i stražnji odbojnik mogli su se ukloniti, a dugi međuosovinski razmak i relativno mala težina učinili su ga dovoljno okretnim. Hemsworth je umro 1922. godine, ostavivši iza sebe lijepu ostavštinu i impresivnu kolekciju automobila.

Simplex je naslijedio njegov 12-godišnji sin Alfred. Dobro ga je sačuvala obitelj, koja ga je 1956. izložila u Britanskom nacionalnom automobilskom muzeju, koji je Lord osnovao i po kojem je muzej dobio ime. Automobil je prvotno kupljen za 25.000 zlatnih maraka, što danas vrijedi oko 200.000 eura. No, aukcijska kuća očekuje da će zauzvrat dobiti najmanje 10 miliona dolara.

Automobil je u solidnom stanju, ali zahtijeva i određene restauratorske radove.

Najskuplji klasični automobili u povijesti (u eurima):

Mercedes 300 SLR iz 1955. godine – 135 miliona

Ferrari 250 GTO iz 1962. godine – 61.1 miliona

Ferrari 250 GTO TIPO iz 1963. – 48.4 miliona

Ferrari 250 GTO iz 1962. – 35.9 miliona

Ferrari 355 Sport Scality iz 1957. – 33,6 miliona eura

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...