OTKRIVAMO: SKANDAL - UŽIVO; Ovo je obrisani tvit Željane Zovko o bh. glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću…

HDZ-ova europarlamentarka Željana Zovko ne prestaje sa skandalima. Nakon istupa o Starom mostu u Mostaru, ponovno je uzburkala duhove.

  • Vijesti

  • 26. Feb. 2024  26. Feb. 2024

  • 6

Glumac Emir Hadžihafizbegović posljednjih godinu dana živi u Zagrebu, gdje je snimio dva igrana filma i snima seriju ‘San snova’. Dramski prvak sarajevskog Kamernog teatra 55 otkrio je i da priprema monografiju od 500 stranica u povodu 40 godina umjetničkog rada.

Višestruko nagrađivani filmski i pozorišni glumac Emir Hadžihafizbegović, prvak i sve donedavno višegodišnji direktor sarajevskog Kamernog teatra 55, posljednjih gotovo godinu dana boravi u Zagrebu zbog snimanja dvaju igranih filmova i jedne televizijske serije za RTL. Kako sam kaže, 2023. bila je jedna od njegovih najproduktivnijih godina.

No, ono što je zanimljivo, bh. glumac je za hrvatski tjednik „Nacional“ nedavno komentirao medijske istupe hrvatske europarlamenatke Željane Zovko sljedećim riječima: „Možda se Željana Zovko otkine od četničke politike Dodika i političkog mu brata Čovića. Željana, draga, gdje si proklizala?“.

Iako je od intrevjua prošlo pet dana, Željana Zovko na društvenim je mrežama tek sad reagirala, osorno i s visine, poručivši da nije lijepo da se tako ponašaju Hrvati, dodavši kako bh. glumac ima i hrvatsku putovnicu.

HDZ-ova europarlamentarka, inače rodom iz Mostara, dijelila bi malo lekcije i iz hrvatstva, ali je uvisjevši kako je i ovog puta pretjerala, obrisala svoj tvit. No „Slobodna Bosna“ u posjedu je sporne objave koju možete pročitati u nastavku.

No, to nije sve. Naime, na društvenim mrežama Zovko je burno reagirala i na tekst u Večernjem listu autora teologa i bivšeg franjevca iz Hercegovine Dalibora Milasa koji je u tekstu, pod nazivom “Kako se i ustaški dužnosnik našao u Bruxellesu među 66 hrvatskih mučenika”, ukazao na sadržaj izložbe u Bruxellesu koji je organizirala upravo Željana Zovko.

ŽELJANA USTALA, SVI USTAŠE

Milas se, također, našao na njezinom udaru na društvenim mrežama.

Podsjetimo, Milas je napisao kako problem predstavlja prilično skandalozna činjenica da se pod krinkom priče o "opstanku Hrvata u BiH" predstavlja i jedan hercegovački franjevac, fra Radoslav Glavaš (1909-1945). Glavaš se nalazi u grupi od 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca koje se smatra mučenicima jugoslavenskog režima koje su partizani ubili iz "mržnje prema vjeri". No Radoslav Glavaš nije bio običan franjevac nego "načelnik bogoštovlja" u Pavelićevoj vladi i jedan od najutjecajnijih ljudi u NDH. Glavaš je uhvaćen u Zagrebu i pogubljen po kratkom postupku. Ali ne zato što je bio franjevac nego zato što je bio deklarirani ustaša.

Po onome što stoji u knjizi "Ko je ko u NDH", Glavaš, svećenik i književnik, rođen je u Drinovcima 1909. godine. Gimnaziju završio na Širokom Brijegu, bogosloviju polazio u Mostaru, a Filozofski fakultet završio u Zagrebu (1938), gdje je i doktorirao. Za svećenika zaređen 1933. godine, djelovao je kao kapelan, a zatim kao profesor hrvatskog jezika u gimnaziji na Širokom Brijegu.

 Krajem 1941. postavljen za odjelnog pročelnika u Ministarstvu pravosuđa i bogoštovlja i na toj je dužnosti ostao do maja 1945. Objavljivao je književne kritike, studije, pripovijesti i pjesme. Za vrijeme NDH sarađivao u Hrvatskoj smotri, Hrvatskoj reviji, Hrvatskom narodu, Spremnosti i Novinama (1945, s posljednjim prilogom: Krvavi ples komunista na Širokom Brijegu). U vrijeme sloma NDH nije se povlačio iz Zagreba; nekoliko dana nakon ulaska partizana u Zagreb uhapšen je i ubrzo strijeljan.

Uprkos tome što je na izborima za EP dobila samo 2.392 glasa, Željana Zovko do svoje lukrativne funkcije u EP-u nije došla zbog svojih kompetencija nego zbog poznanstva i vjernosti predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću. Ako joj je već sjekira pala u med bez truda, onda bi trebala paziti na koji način promovira Hrvatsku i Hrvate u Europi, napisao je Milas.

Zovko je na kraju zatražila zaštitu, jer, kako tvrdi, na izložbi nije imenom i prezimenom spomenula nijednog od ubijenih franjevaca.

-Kao europarlamentarka, ali i kao potpredsjednica najveće političke skupine u Europskom parlamentu (EPP), te kao potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, zastupnica Zovko ne može dopustiti omalovažavanje i blaćenje svega onoga čime se bavi već dva mandata, navela je Zovko nedavno u reagiranju.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...