EVROPSKI ČELNICI KOD MACRONA: Rusiji nećemo dopustiti pobjedu u Ukrajini

"Rusija je sve agresivnija na ratištu i “priprema nove napade”, rekao je Macron.

  • Evropa

  • 26. Feb. 2024  

  • 0

Čelnici više od 20 evropskih zemalja okupili su se u ponedjeljak u Parizu na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kako bi poslali poruku da su odlučni nastaviti podržavati Ukrajinu, dvije godine od početka ruske invazije, prenosi Hina.

Macron je u uvodnom govoru rekao kako svi okupljeni dijele "nepokolebljivu odlučnost" da ne dopuste Rusiji pobjedu u Ukrajini. Rusija je sve agresivnija na ratištu i “priprema nove napade”, rekao je Macron. Čestitao je Švedskoj na ulasku u NATO, nakon što je parlament Mađarske ratificirao švedski zahtjev za članstvom u tom vojnom savezu. Zelenski je u video obraćanju samitu zahvalio na podršci i naglasio da su "milijuni života" spašeni suradnjom Ukrajine i zapadnih zemalja.

“Zajedno moramo osigurati da Putin ne može uništiti naša postignuća i proširiti svoju agresiju na druge zemlje”, kazao je Zelenski. Na sastanku u Elizejskoj palači su predstavnici 27 zemalja, uključujući njemačkog kancelara Olafa Scholza, španjolskog premijera Pedra Sancheza, predsjednika nizozemske vlade Marka Ruttea, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i poljskog predsjednika Andrzeja Dudu. Veliku Britaniju predstavlja ministar vanjskih poslova David Cameron, Kanadu ministar odbrane Bill Blair, a SAD pomoćnik državnog tajnika za Evropu James O'Brien.

Samit je predstavljen kao radni sastanak o tome kako podržati ukrajinske vojne napore, uključujući streljivom kojeg Ukrajini nedostaje. Elizejska palača je uoči samita objavila kako je on prilika da saveznici 'potvrde svoje jedinstvo i odlučnost da se Ukrajina obrani od ruske agresije'.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...