"PRIBLIŽAVAMO SE TRENUTKU U NAŠOJ EUROPI...": Macron poziva saveznike da ne budu kukavice

Macron se suočio s reakcijom mnogih zapadnih saveznika nakon što je otvoreno raspravljao o ideji slanja zapadnih snaga u Ukrajinu na konferenciji o Ukrajini u Parizu 26. februara.

  • Evropa

  • 05. Mar. 2024  

  • 0

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je rekao da je vrijeme da se ukrajinski saveznici iskažu i naglasio da nije vrijeme za kukavice.

"Svakako se približavamo trenutku u našoj Europi u kojem neće biti prikladno biti kukavica", rekao je Macron francuskim iseljenicima koji žive u Pragu.

Macron se suočio s reakcijom mnogih zapadnih saveznika nakon što je otvoreno raspravljao o ideji slanja zapadnih snaga u Ukrajinu na konferenciji o Ukrajini u Parizu 26. februara.

Osvrćući se na rusku invaziju na Ukrajinu, Macron je u utorak rekao da su Francuska i Češka "itekako svjesne da se rat vratio na naše tlo (u Europi), da neke sile koje su postale nezaustavljive svakodnevno još više šire svoju prijetnju napadom i da ćemo morati živjeti u skladu s historijom i hrabrošću koju ona zahtijeva".

Macron to nije elaborirao.

Macronovi komentari izneseni 26. februara na press-konferenciji, nakon što je bio domaćin sastanka zapadnih čelnika u svrhu jačanja podrške Ukrajini, u skladu su s njegovom reputacijom diplomata koji voli rušiti tabue i uzburkati konvencionalno razmišljanje.

Francuski dužnosnici kasnije su poslani da objasne da je Macron želio potaknuti raspravu i da su ideje o kojima se raspravljalo uključivale neborbene snage u ulogama kao što su razminiranje, zaštita granica ili obuka ukrajinskih snaga, prenosi Hina.

Očekuje se da će tokom posjeta Pragu Macron također razgovarati o podršci planovima koje je prošlog mjeseca najavila Češka, uz podršku Kanade, Danske i drugih, za finansiranje brze kupnje stotina hiljada komada municije iz trećih zemalja za slanje u Ukrajinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...