TO BI MOGLA BITI KLJUČNA PREKRETNICA RATA: Macron govorio o ratu u Ukrajini -"Ne isključujemo ni slanje vojske..."

Moramo biti skromni i shvatiti da (smo) uvijek kasnili šest do osam mjeseci, rekao je Macron.

  • Evropa

  • 27. Feb. 2024  

  • 2

-Ne možemo isključiti slanje zapadnih trupa u Ukrajinu, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak nakon što je bio domaćin konferencije u Parizu na kojoj su europski čelnici raspravljali o toj mogućnosti.

Sinoć nije bilo dogovora o službenom slanju trupa na teren, ali ne možemo ništa isključiti, rekao je novinarima.

Konferencija za pomoć Ukrajini okupila je predstavnike 27 zemalja članica Europske unije uključujući 21 šefa država i vlada, dodao je.

-Učinit ćemo sve što možemo da spriječimo Rusiju da dobije ovaj rat, rekao je Macron.

-I to kažem s odlučnošću, ali i sa kolektivnom poniznošću koju trebamo imati, u svjetlu posljednje dvije godine.

-Ljudi koji su danas rekli ‘nikad nikad‘ bili su isti oni koji su rekli nikad avioni, nikad rakete dugog dometa, nikad kamioni. Sve su to rekli prije dvije godine. Mnogi oko ovog stola govorili su da ćemo ‘ponuditi kacige i vreće za spavanje‘, a sada govore da moramo učiniti više da nabavimo projektile i tenkove. Moramo biti skromni i shvatiti da (smo) uvijek kasnili šest do osam mjeseci, rekao je Macron.

Macron je također najavio uspostavljanje nove koalicije za isporuku ‘projektila i bombi‘ srednjeg i dugog dometa Ukrajini. Čelnici EU-a i predstavnici vlade ‘odlučili su pojačati streljivo i vrlo brzo proizvesti opipljive rezultate‘ u osam koalicija koje već postoje, rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...