ZASTUPNIČKI DOM PARLAMENTA BiH: Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH vraćen Komisiji na ponovno razmatranje

Zastupnici nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, koja nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe predloženog zakona.

  • Vijesti

  • 28. Feb. 2024  

  • 0

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je prijedlog zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Denis Zvizdić, vratio Ustavnopravnoj komisiji tog doma na ponovno razmatranje i dostavljanje novog izvještaja, javila je Fena.

Zastupnici nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, koja nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe predloženog zakona.

Predlagač zakona Denis Zvizdić (NIP) je tokom diskusije kazao da je više razloga zašto smatra da je ovaj zakon potreban.

Po njegovim riječima, BiH je jedina zemlja u regionu koja nema Vrhovni sud i jedina država u Evropi koja nema Vrhovni sud ili instituciju koja je pandan Vrhovnom sudu, a u smislu tijela koje će biti zaduženo za ujednačavanje sudske prakse.

Zvizdić je naveo da je potreba uspostave Vrhovnog suda jasno definisana i u Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU. To je, dodao je, prioritet 4e kojim je jasno precizirano da BiH mora garantirati institucionalnu pravnu sigurnost svim građanima na teritoriji cijele države, na način da se uspostavi pravosudno tijelo kojem bi bilo povjereno da osigura dosljedno tumačenje prava u cijeloj BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...