TUŽNA VIJEST IZ SJEDINJENIH DRŽAVA: Preminuo legendarni glumac i komičar Richard Lewis

Lewis je prošlog aprila objavio da mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest i da će se povući iz stand-up komedije.

  • Kultura

  • 29. Feb. 2024  

  • 0

Američki stand-up komičar i glumac iz serije "Curb your enthusiasm", Richard Lewis, preminuo je u 76. godini u Los Angelesu.

BBC prenosi da Lewis umro mirno u svom domu u Los Angelesu u utorak navečer nakon što je doživio srčani udar, a saopćio je njegov publicista Jeff Abraham.

Lewis je prošlog aprila objavio da mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest i da će se povući iz stand-up komedije.

Poznat po svom samozatajnom humoru, Lewis je postao poznat još 1980-ih.

Godinama je glumio i radio na režiji zajedno sa Larryjem Davidom u njegovoj HBO seriji, “Curb your enthusiasm” (obuzdaj svoj entuzijazam), gdje je igrao polu-fikcionalnu verziju sebe. Larry David je pohvalio svog prijatelja u izjavi koju je HBO podijelio sa američkim medijima.

“Richard i ja smo rođeni u razmaku od tri dana u istoj bolnici i veći dio mog života on mi je bio kao brat”, rekao je. “Imao je onu rijetku kombinaciju da je najsmješnija osoba, ali i najslađa osoba. Ali danas me je natjerao da jecam i to mu nikada neću oprostiti.”

alt

Lewis je takođe bio otvoren o svojoj borbi sa zavisnošću i depresijom i bio je trijezan decenijama.

Comedy Central ga je nazvao jednim od 50 najboljih stand-up komičara svih vremena, a GQ Magazin ga je uvrstio na svoju listu najutjecajnijih humorista 20. stoljeća.

Godine 1979. debitirao je kao glumica u NBC-jevom specijalu Dnevnik mladog stripa. Film je pratio satirično putovanje mladog komičara koji je želeo da uspe u Los Anđelesu.

Lewis je morao da napravi pauzu od uloge u 11. sezoni serije Curb Your Enthusiasm zbog niza operacija.

“Njegova komična briljantnost, duhovitost i talenat su bili bez premca”, rekao je portparol američkim medijima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...