SUD U ILLINOISU TRUMPU ZABRANIO KANDIDATURU: To planiraju još dvije američke države

U svojoj odluci od srijede sutkinja okruga Cook Tracie Porter stala je na stranu onih glasača Illinoisa koji smatraju da Trump treba biti diskvalificiran s predizbora u državi 19. marta te predsjedničkih izbora 5. novembra.

  • Svijet

  • 29. Feb. 2024  

  • 0

Bivši američki predsjednik Donald Trump se danas žalio na odluku sutkinje u Illinoisu koja mu je zabranila kandidaturu na republikanskim predizborima u toj saveznoj državi zbog uloge u navodnom poticanju pobune na američkom Kapitolu 6. januara 2021. godine, prenosi Hina.

U svojoj odluci od srijede sutkinja okruga Cook Tracie Porter stala je na stranu onih glasača Illinoisa koji smatraju da Trump treba biti diskvalificiran s predizbora u državi 19. marta te predsjedničkih izbora 5. novembra. Trump se danas žalio na tu odluku, dan nakon što je njegov stožer tu odluku proglasio neustavnom.

Porter tvrdi da je Trump prekršio klauzulu 14. amandmana američkog ustava koja zabranjuje vršenje javnih dužnosti svima koji su „sudjelovali u ustanku ili pobuni” protiv Sjedinjenih Država ili su pomogli ili pružili utočište neprijateljima zemlje.

O ishodu tog slučaja u Illinoisu vjerojatno će odlučivati Vrhovni sud, kao i kod sličnih pravnih procesa. Trumpovu kandidaturu žele spriječiti i Colorado i Maine. Vrhovni sud s konzervativnom većinom početkom mjeseca pokazao je skepsu prema argumentima Colorada.

Nesklonost pozivu te savezne države na zabranu kandidature republikanca pokazalo je i dvoje liberalnih sudaca, Elena Kagan i Ketanji Brown Jackson, pisao je New York Times. 

Trumpovi pobornici 6. januara 2021. napali su policiju i upali u američki Kapitol u pokušaju sprječavanja proglašenja izborne pobjede demokratskog predsjednika Joea Bidena. Trump je prije tih događaja održao zapaljiv govor, poručivši svojim pristašama da se upute na Kapitol.

Očekuje se da će konačna odluka najvišeg američkog suda biti donesena prije 5. marrta, takozvanog "superutorka" kad na predizbore izlaze Colorado, Maine i još 13 drugih saveznih država. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...