OLAF SCHOLZ MOBILIZIRAO SNAGE: "To je vrlo ozbiljan incident. Sve se brzo mora istražiti"

Pojavile su se i spekulacije da se objavljivanjem snimka želi spriječiti isporuka projektila Taurus Ukrajini.

  • Evropa

  • 02. Mar. 2024  

  • 0

Njemački kancelar Olaf Scholz potvrdio je da je u toku istraga o "veoma ozbiljnim" curenjima informacija iz vojske, reagirajući na objavljivanje snimka rasprave visokih predstavnika njemačkog ratnog vazduhoplovstva o podršci Ukrajini na ruskim društvenim mrežama. Sholz, koji je trenutno u posjeti Rimu, naglasio je ozbiljnost incidenta i obećao brzo pojašnjenje.

"Zbog toga će se to sada vrlo temeljno, vrlo intenzivno i vrlo brzo razjasniti. To se tako mora uraditi", odgovorio je na pitanje o mogućim vanjsko-političkim posljedicama po Berlin.

Objavljeni 38-minutni snimak, koji je distribuirala menadžerka prokremljanskog medija Russia Today (RT) Margarita Simonjan, navodno prikazuje diskusiju o vojnim udarima na poluostrvu Krim.

Diskusija se odnosila na moguću upotrebu projektila njemačke proizvodnje Taurus od strane ukrajinskih snaga i njihove implikacije, uključujući gađanje Kerčkog mosta koji povezuje Krim s Rusijom.

Prema neimenovanim izvorima njemačke novinske agencije DPA, snimak je autentičan i video konferencija nije održana na sigurnoj mreži vojske, već na platformi WebEx.

Kijev već duže vrijeme traži od Njemačke isporuku projektila Taurus, ali je to Scholz do sada odbijao zbog zabrinutosti da bi moglo doći do eskalacije sukoba.

Političar Zelene stranke Konstantin von Notz opisao je incident kao "veoma problematičan" i izrazio zabrinutost zbog njegovih mogućih posljedica.

Istovremeno, pojavile su se i spekulacije da se objavljivanjem snimka želi spriječiti isporuka projektila Taurus Ukrajini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...