POREMEĆENE INTERNETSKE VEZE: Veliki poremećaj telekominikacija između Azije, Evrope i Bliskog istoka

HGC procjenjuje da je pogođeno 25 posto saobraćaja između Azije i Evrope i Bliskog istoka.

  • Svijet

  • 04. Mar. 2024  

  • 0

Zbog oštećenja podmorskih kablova u Crvenom moru, poremećene su telekomunikacije između Azije, Evrope i Bliskog istoka, pa su provajderi preusmjerili najmanje četvrtinu saobraćaja, uključujući i internetske veze - prenosi danas CNN.

Nije poznato kako su kablovi u vlasništvu četiri velike telekomunikacione mreže "pokidani", što je dovelo do "značajnih" prekida komunikacije na Bliskom istoku - saopštila je telekom kompanija "HGC Global Communications" iz Hong Konga.

Među mrežama koje su stradale bile su Azija-Afrika-Evropa 1 - kablovski sistem od 25.000 kilometara koji povezuje jugoistočnu Aziju sa Evropom preko Egipta.

Pogođen je i Europe-India Gateway (EIG), kablovski sistem koji povezuje Evropu, Bliski istok i Indiju, i njegov investitor Vodafone.

HGC procjenjuje da je pogođeno 25 posto saobraćaja između Azije i Evrope i Bliskog istoka.

Kompanija je rekla da preusmjerava saobraćaj i pomaže preduzećima.

Instalaciju mnogih takvih kablova posljednjih godina finansirali su internetski divovi Google, Microsoft, Amazon i Meta.

Zemljotres na Tajvanu 2006. godine izazvao je veliku štetu na kablovima, poremećujući internetske veze.

Uništenje kablova na dnu Crvenog mora uslijedilo je nekoliko sedmica nakon što je zvanična vlada Jemena upozorila da bi pobunjeni Huti - koji drže krajnji zapad zemlje - također mogli udariti u kablove.

Huti, koji uživaju podršku Irana, raketama i bespilotnim letjelicama napadaju teretne brodove u Adenskom zaljevu i Crvenom moru, pa je dio tog brodskog saobraćaja između Indijskog okeana i Mediterana preusmjeren na mnogo dužu rutu oko cijeli afrički kontinent.

Izraelski internet medij Globes ukazao je prošle sedmice na mogućnost da Huti oštete kablove.

Lider Huti pokreta Abdel Malek-Al Huti tvrdi da to nije istina. "Nemamo namjeru napadati podmorske kablove koji pružaju internet zemljama regiona", najavio je on.

Vlada Jemena optužila je američke i britanske vojne snage koje djeluju u regiji za štetu na kablovima, navodi se u izvještaju koji je u subotu objavila jemenska državna novinska agencija. Još nema komentara na to.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...