JEMENSKA GRUPA NE POSUSTAJE: Huti gađali američki mornarički brod i razarače u Crvenom moru i Adenskom zaljevu

“Između 4 i 6:30 sati, teroristi Huti, koje podržava Iran, izveli su veliki napad dronom na Crveno more i Adenski zaljev”, navodi CENTCOM.

  • Svijet

  • 09. Mar. 2024  

  • 0

Jemenska grupa Huti saopćila je u subotu da je koristila pomorske projektile i bespilotne letjelice za gađanje američkog vojnog broda i nekoliko razarača u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, te da je "uspješno postigla" svoje ciljeve u odvojenim operacija.

"Pomorske i zračne snage Jemenskih oružanih snaga izvele su dvije specifične vojne operacije. U okviru prve operacije gađan je američki brod 'Propel Fortune' u Adenskom zaljevu sa nekoliko odgovarajućih pomorskih projektila, dok su u drugoj operaciji gađani mnogi američki ratni razarači u Crvenom moru i Adenskom zaljevu sa 37 bespilotnih letjelica. Dvije operacije su uspješno ostvarile svoje ciljeve”, rekao je u saopštenju glasnogovornik Hutija Yahya Saree.

Ovo je najveći napad jemenske grupe na izraelske, američke i britanske brodove otkako je započela napade u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, navodi Anadolu.

U međuvremenu, američka Centralna komanda (CENTCOM) objavila je obaranje 15 dronova Hutija u Jemenu nakon "velikog napada" u Crvenom moru i Adenskom zaljevu.

“Između 4 i 6:30 sati, teroristi Huti, koje podržava Iran, izveli su veliki napad dronom na Crveno more i Adenski zaljev”, navodi CENTCOM.

Dodaju da su američke letjelice i mornarice zajedno sa više koalicionih mornaričkih brodova i aviona oborili 15 bespilotnih letjelica.

Huti od prošle jeseni gađaju teretne brodove u Crvenom moru u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije ili prevoze robu u i iz Izraela u znak solidarnosti s Gazom.

Uz eskalaciju tenzija zbog zajedničkih vazdušnih napada SAD-a i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu, grupa je objavila da smatra da su svi američki i britanski brodovi legitimni vojni ciljevi.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...