SARAJEVSKO PREDUZEĆE TUŽILO SREDNJOBOSANSKI KANTON: Traže čak 300 miliona KM

Premijer SBK Tahir Lendo kazao je da je Kanton spreman braniti odluke koje su donijeli, ali i najavio mogućnost angažiranja jačeg pravnog tima ukoliko bude potrebe.

  • Ekonomija

  • 08. Mar. 2024  

  • 0

Preduzeće BBM iz Sarajeva tužilo je Srednjobosanski kanton (SBK) za naknadu štete uslijed nemogućnosti realizacije koncesijskog prava na istraživanja zlata na istražnom prostoru u Bakovićima kod Fojnice, prenosi Fena.

Po riječima kantonalnog pravobranioca Nevzeta Mulića, tužba je teška više od 300 miliona maraka.

- Tužbu je podignula sarajevska firma BBM protiv SBK radi naknade štete, a odnosi se na koncesiju u Bakovićima. Trenutno mogu reći da je parnični postupak u toku i u fazi glavne rasprave, a provode se tri vještačenja. Nalaze vještaka još nismo zaprimili pa se na te okolnosti ja dalje ne mogu očitovati dok se Pravobranilaštvu ne dostave mišljenja vještaka - rekao je Mulić.

Premijer SBK Tahir Lendo kazao je da je Kanton spreman braniti odluke koje su donijeli, ali i najavio mogućnost angažiranja jačeg pravnog tima ukoliko bude potrebe.

- Ovakva tužba mora se shvatiti ozbiljno. Naše pravobranilaštvo s Ministarstvom privrede će s temeljnom dokumentacijom izići pred sud s obrazloženjem odluka. Ukoliko bude potrebe angažirat ćemo i jači pravni tim da branimo odluku koju smo donijeli. Po našem mišljenju, ima tu određenih pritisaka na Vladu, Ministarstvo i na sud - rekao je Lendo.

Još za vrijeme rasprava o ovoj koncesiji na Vladi, premijer je upozoravao da bi se ovakav rasplet mogao dogoditi.

- Upozoravao sam jer kad imate dodijeljenu koncesiju pa lokalna zajednica kasnije promijeni mišljenje pod pritiskom određenih ljudi, to sprečava investitore da vrše istražne radnje na tim područjima. Nekada bude problema i sa strane investitora koji rade nešto što nije dozvoljeno, ali evo sud će presuditi - rekao je Lendo.

Dodao je kako ne očekuje da će ova tužba pokrenuti lavinu sličnih tužbi u slučajevima u kojima su koncesije dodijeljene, a nisu realizirane nakon što je lokalna zajednica promijenila mišljenje.

- Ne očekujem da će se to dogoditi, tu su jasni procesi kroz zakone i sudove - rekao je Lendo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...