POVODOM DANA ŽENA: Ulična akcija i promocija brošure "Imam pravo biti sigurna" u Zenici

Povodom obilježavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena, Omladinsko udruženje „REaktiv“ iz Zenice organizovalo je danas jednosatnu uličnu akciju na Trgu Alije Izetbegovića u tom gradu pod nazivom "Imam pravo biti sigurna".

  • Kultura

  • 08. Mar. 2024  08. Mar. 2024

  • 0

U kino sali Multiplexa "Ekran", nakon ulične akcije, predstavljeni su i rezultati istraživanja sažeti u istoimenu brošuru - „Imam pravo biti sigurna“, a bit će održana i radionica "OsnaŽENA", koju će, od 16 do 17 sati, voditi ekspertica u zaštiti žrtava nasilja Mirha Pojskić.

"Udruženje 'REaktiv', zajedno s polaznicama Programa osnaživanja žena organizuju obilježavanje 8. marta - Dana žena, na način da žele jasno i glasno poručiti da: Imam pravo biti sigurna! Svaka žena ima pravo biti sigurna. Prije svega, misleći na fizičku sigurnost, a potom i na emocionalnu i ekonomsku sigurnost", kazala je koordinatorica Amra Smriko, prenosi Fena.

Ona je istakla kako su tokom današnje ulične akcije s građankama tog grada razgovarale o važnosti 8. marta te dijele prigodan informativni materijal, sa svim najvažnijim informacijama za žene i sve osobe koje se nađu u situaciji da trpe nasilje. Promotivni materijal djelile su učenice četiri zeničke srednje škole: Prve i Druge gimnazija, Tehničke škole i Srednje mješovite škole Mladost. Brošura, dodala je Smriko, sadrži više podataka o rodno zasnovanom nasilju, vrstama nasilja te vrstama ponašanja koja se mogu mogu podvesti pod nasilje.

Polaznica prvog modula Lamija Vekić istakla je kako su na kraju tog prvog modula sačinili brošuru, koja se sastoji iz dva dijela.

"Prvi dio bili su rezultati naše ankete, koja je bila on-line, a kojom smo istraživali koliko, zapravo, mladi znaju o nasilju. Drugi je dio informativni - šta je to nasilje, kakvo nasilje može biti, šta je femicid, oblici femicida...

Rezultati kažu da, zapravo, naši mladi malo znaju o tome šta je to nasilje i oblike nasilja. Pogotovo smo iznenađeni što mladi nisu znali prepoznati internet nasilje", kazala je Vekić.       

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...