DANAŠNJI TINEJDŽERI POGLEDALI KOMEDIJU IZ 1999. PA ZAKLJUČILI: "Ma, nema šanse da bi iko danas dopustio..."

(...) snimanje takvog filma.

  • Kultura

  • 09. Mar. 2024  09. Mar. 2024

  • 1

Tinejdžerske komedije iz 90-ih i danas su vrlo omiljene. U filmovima kao što su Američka pita i Čovječe, gdje je moj auto? još uvijek uživamo jer nas podsjećaju na bezbrižne srednjoškolske godine. No današnji tinejdžeri imaju potpuno drugačije mišljenje o takvim filmovima.

Portal Vice pustio je tinejdžerima Američku pitu, hit komediju iz 1999., čija se radnja vrti oko prijatelja koji sklope pakt da će izgubiti nevinost do mature. Film je bio veliki hit i zaradio je 235 miliona dolara sa skromnim budžetom od samo 11 miliona dolara, piše Index.hr.

Ali kad je film prikazan današnjim tinejdžerima u dobi od 16 do 19 godina, njihove su reakcije bile potpuno drugačije.

"Film je potpuno sulud. Vjerujem da muškarci sada tretiraju žene s puno više poštovanja i jednakosti", komentirala je šesnaestogodišnja Taylor.

17-godišnja Hannah izjavila je da je “scena u kojoj muški likovi snimaju studenticu na razmjeni kako se presvlači u sobi duboko problematična”. Kritizirala je film jer nije doveo u pitanje moralnost tog poteza.

"Nema šanse da bi iko danas dopustio snimanje takvog filma", pojasnila je svoje viđenje.

Nisu samo tinejdžeri imali problema s filmom. Autorica i kolumnistica Sophia Benoit rekla je da je scena u kojoj je studentica snimljena bez njezinog znanja bila "istinski odvratna za gledati".

Čak su i neki od glumaca iz filma priznali da bi danas bilo nemoguće snimiti Američku pitu.

"Da je ovo izašlo nakon pokreta #MeToo, definitivno bi postojao problem", izjavila je Shannon Elizabeth.

Prema Seannu Williamu Scottu, koji je glumio Stiflera, tadašnji standardni humor danas bi se smatrao uvredljivim, pa misli da nikome ne bi palo na pamet snimati takav film.

"Neki dan sam razgovarao s prijateljem i rekao mu da danas ne bi bilo moguće snimiti Američku pitu. Da danas učinite neke od stvari koje su prikazane i izrečene u tom filmu, uhitili bi vas i vjerojatno biste završili u zatvoru na dulje vrijeme", izjavio je za Jake’s Takes te dodao da smatra kako publika više nema apetit za takve filmove.

"Ljudi sada više cijene duhovit i pametan humor", smatra.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...