GRAĐANI DIGLI GLAS: Školi dati ime po istaknutom partizanu

Kroz istoriju dio Bosne i Hercegovine danas područje USK bio je poznat po uglednim i istaknutin. familijama i pojedincima u vojnom, ekonomskom, kulturnom, vjerskom i političkom djelovanju,

  • Društvo

  • 09. Mar. 2024  10. Mar. 2024

  • 7

Grupa građana Cazina uputila je inicijativu prema kojoj se traži preimenovanje OŠ “Cazin I” u OŠ “Nurija Pozderac”.Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Shodno odredbama Člana 93., au vezi sa Članom 106. Poslovne skupštine USK-a, predlažemo:

INICIJATIVU za izmjenu naziva JU O.Š. “Cazin I”u JU O.Š. “Nurija Pozderac”

Pravni osnov za podnošenje ove inicijative sadržan je u Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju (“Službeni glasnik USK”;, broj: 19/23), Zakonu o ustanovama (Službeni list R BiH “8221;” broj: 9/92 i 13/ 94) i Pravilnika o kriterijima o školskim nazivima i simbolima i organizaciji školskih manifestacija (Službeni glasnik USK “8221;” broj: 7/05).

Obrazloženje:

Na temelju molbe određenog broja građana sa područja Grada Cazina kao Kluba u Skupštini USK, a shodno Poslovnoj skupštini USK upućujemo Inicijativu u daljnju proceduru. Naime, rješenjem Savjeta za prosvjetu NO Cazin, od 1960. godine škola je dobila naziv po imenu borca ​​i revolucionara iz Drugog svjetskog rata sa područja općine Cazin O.Š. “Nurija Pozderac”. Kasnije Odlukom Ratnog predsjedništva općine Cazin naziv škole e preimenovan u O.Š. “Cazin”.

Kroz istoriju dio Bosne i Hercegovine danas područje USK bio je poznat po uglednim i istaknutin. familijama i pojedincima u vojnom, ekonomskom, kulturnom, vjerskom i političkom djelovanju, koji su u svoje vrijeme imali značajnu, a često i odlučujuću ulogu za život i prosperitet ovog kraja. Jedna od najistaknutijih ličnosti u političkom životu ovog kraja i Bosne i Hercegovine jeste Nurija Pozderac.

Nurija Pozderac umro je 12. juna 1943. godine i bio je prvi Bošnjak koji je aktivno i direktno sudjelovao na nekom zvaničnom političkom skupu , kao što je Prvo zasjedanje AVNOJ-a 26. i 27. novembra u Bihaću, na kojem se po prvi put , uz aktivno učešće jednog istaknutog Bošnjaka raspravljalo io Bošnjacima kao posebnoj naciji i ponovnom utemeljenju i obnavljanju države Bosne i Hercegovine. Poštujući svoju prošlost, kao i istaknute ličnosti možemo očekivati ​​da će se u budućnosti poštovati našu sadašnjost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...