BORJANA BLEFIRA, LJULJA SE VLADAJUĆA KOALICIJA: Evropski put Bosne i Hercegovine ugrožen zbog…

Dodik podsjeća da su na prethodnom sastanku partnera na nivou države u Mostaru oni koji rade u Vijeću ministara rekli da imaju obećanja iz Evropske komisije da je dovoljno da se usvoje zakoni o sukobu interesa i o državnoj službi.

  • Politika

  • 11. Mar. 2024  

  • 1

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto u pismu komesaru za proširenje Oliveru Varhelyiju pobrojala što je sve urađeno na evropskom putu Bosne i Hercegovine i najavila preostalo: Zakon o Sud Bosne i Hercegovine - najbolnijoj tački državne koalicije.

“Na predstojećoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine će se naći i nekoliko dokumenata ključnih za ispunjavanje reformskih obaveza naše zemlje uključujući i Zakon o Sudu Bosne i Hercegovine. Svi ovi procesi iziskuju svakodnevnu predanost, suradnju i odlučnost svih političkih predstavnika, koja je jasno vidljiva, a sve kako bismo osigurali da Bosna i Hercegovina ostvari svoj puni potencijal i postane stabilna, prosperitetna i funkcionalna država, punopravna članica Evropske unije. U tom ozračju još svi u Bosni i Hercegovini očekuju pozitivnu odluku Evropskog vijeća o otvaranju pregovora s našom zemljom u ovom mjesecu”, navela je Krišto u pismu Varhelyiju.

Zakon o sudovima nije usaglašen - tvrde iz SNSD-a:

-Budući da radna grupa za pravosuđe još nije usaglasila tekst zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, smatram da bi bilo pretenziozno da se neka neusaglašena verzija nađe na dnevnom redu prve naredne sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Takvo rješenje zasigurno neće dobiti podršku srpskih ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine jer nećemo glasati za tekst zakona na koji RS nije dala pozitivno mišljenje, poručio je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (SNSD).

Stav oba partnera iz Federacije BiH, HDZ-a i Trojke je da sjedište Apelacionog odjeljenja treba biti u Istočnom Sarajevu. No, Milorad Dodik ne odustaje od Banje Luke.

“Ne vjerujem da bi trebala Borjana Krišto da rizikuje odnose u okviru partnerstva na nivou Bosne i Hercegovine. Da učini to unilateralno i da to predloži samo zato što su njoj to dali. Inače je ona sklona da unosi neku vrstu hitnoće tamo i gdje toga nema."

Dodik podsjeća da su na prethodnom sastanku partnera na nivou države u Mostaru oni koji rade u Vijeću ministara rekli da imaju obećanja iz Evropske komisije da je dovoljno da se usvoje zakoni o sukobu interesa i o državnoj službi.

"Šta sad hoće? Možemo usvojiti zakon o sudovima, ali sjedište Apelacionog odjeljenja mora biti u Banjaluci”, rekao je Dodik.

Sasvim je jasno da će sjednica Vijeća ministara BiH zakazana za sutra otkriti sve. Sve je više spekulacija o još jednom blefu u režiji HDZ-a BiH, jer dogovora o sjedištu suda nema ni na vidiku. Bilo kako bilo, u utorak je Dan D i za vladajuću koaliciju na državnom nivou ali i za evropski put Bosne i Hercegovine, jer vremena više nema.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...