SREDNJOVJEKOVNA BOLEST PONOVO HARA: U Francuskoj u dvije godine broj slučajeva sifilisa porastao za 110 posto

Sifilis se pojavio u srednjem vijeku i gotovo je nestao do druge polovine 20. vijeka, ali se posljednjih godina ponovo pojavio u većini zapadnih država, pogotovo u SAD-u.

  • Zdravlje

  • 13. Feb. 2024  

  • 0

Prema izvještaje francuskog centra za javno zdravstvo Santé Publique, između 2020. i 2022. jako je porastao broj slučajeva spolno prenosivih bakterijskih infekcija (klamidije, gonoreje i sifilisa), prenosi France24. Klamidija je i dalje najraširenija spolna bolest u Francuskoj, ali zaraženost sifilisom narasla je za 110% među 100.000 ispitanih.

Sifilis se pojavio u srednjem vijeku i gotovo je nestao do druge polovine 20. vijeka, ali se posljednjih godina ponovo pojavio u većini zapadnih država, pogotovo u SAD-u. U SAD-u je zaraženost sifilisom sad najveća od 1950-ih. 2022. u SAD-u dijagnosticirano je 207.000 slučajeva sifilisa.

Liječnici smatraju da je krivac nekorištenje zaštite. "Ljudi se sve manje štite, dijelom jer se više ne boje AIDS-a, a dijelom jer napredak u znanosti znači da sad možete živjeti normalnim životom čak i ako imate HIV", rekao je Pierre Tattevin, šef odjela za infektivne bolesti na Bolnici sveučilišta u Rennesu. 

Prije nekoliko godina sintetiziran je lijek kojim se sprječava zaraza HIV-om. Postao je jako popularan, posebice među biseksualnim i gej muškarcima. Tablete tog lijeka u Francuskoj se nude u bolnicama bilo kome ko je rekao da je u godinu dana mijenjao barem 10 partnera, bez obzira koriste li zaštitu ili ne.

Doktor Tattevin smatra da su porast spolnih bolest uzrokovale i aplikacije za upoznavanje preko kojih je relativno lako naći partnera. Više od 90% oboljelih sifilisom su muškarci i to većinom stariji od 50 godina. Klamidija više zahvaća žene, uglavnom u dobi od 15 do 25 godina.

U zadnjih 150 godina nestao je strah od sifilisa jer postoje antibiotici kojim ga se može izliječiti. Međutim, sifilis je veoma opasna bolest koja može oštetiti srce, mozak i vid te može uzrokovati gluhoću i paralizu. Infekcija tijekom trudnoće može uzrokovati spontani pobačaj, piše France24.

Liječnici smatraju da je najbolji način suzbijanja spolnih bolesti redovno korištenje zaštite i otvaranje što više besplatnih centara gdje se građani mogu testirati na spolne bolesti. Važno je informiranje građana, ali je važna i osobna odgovornost, piše France24.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...