SVJETSKI ATLAS HRANE: Taste Atlas uvrstio bh. deliciju među najbolje iftarske deserte svijeta

Tufahija je bosanskohercegovačka nacionalna slastica porijeklom iz Perzije. U Bosnu i Hercegovinu je najvjerojatnije došla s Osmanlijama.

  • Gastro

  • 12. Mar. 2024  

  • 0

Popularni svjetski atlas hrane uvrstio je tufahiju, tradicionalnu bh. slasticu, na listu najboljih iftarskih deserta i delicija. "Iftar, obrok kojim muslimani prekidaju post tokom ramazana, vrijeme je radosti i zajedničkog okupljanja. Tradicionalni iftarski obroci u velikoj mjeri se razlikuju širom islamskog svijeta, odražavajući bogatu tapiseriju kultura i kuhinja. Deserti, posebno, imaju značajnu ulogu u iftaru, pružajući sladak zaključak dnevnog posta. Evo nekoliko tradicionalnih iftarskih deserata u kojima se uživa u raznim zemljama", navode iz Taste Atlasa.  

Tufahija je bosanskohercegovačka nacionalna slastica porijeklom iz Perzije. U Bosnu i Hercegovinu je najvjerojatnije došla s Osmanlijama.

Tufahija je slatko jelo od kuhanih jabuka čvršće konzistencije punjenih finom kremom od mljevenih oraha ili badema, slatkog vrhnja i šećera, ukrašeno tučenim slatkim vrhnjem i višnjom na samom vrhu (alternativa: džem od marelica ili neki drugi).

Priprema:

Ogule se jabuke, izvade sjemenke i skuhaju u slatkoj vodi uz dodatak limuna. Maslac se pjenasto izmiješa, dodaju mljeveni bademi ili orasi, malo mljevene kave i istučeni bjelanjak, te malo slatkog vrhnja i od svega se napravi ujednačena masa.

Jabuke se napune ovim nadjevom, preliju šećernim sirupom i ukrase tučenim slatkim vrhnjem, na koje se stavlja višnja ili trešnja. Tufahije se služe hladne.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...