NAPETI ODNOSI SAD-a I MAĐARSKE: Američki ambasador osudio Orbanovu antiameričku retoriku

U jednom značajnom govoru u Budimpešti u četvrtak, David Pressman je direktno kritikovao kontroverznu vanjsku politiku dugogodišnjeg mađarskog premijera Viktora Orbana, istovremeno optužujući mađarsku vladu za raširenu korupciju i podrivanje nezavisnih institucija.

  • Svijet

  • 14. Mar. 2024  

  • 0

Američki ambasador u Mađarskoj rekao je da će Washington djelovati kako bi odgovorio na “opasne” i “antiameričke” poruke Budimpešte i “proširivanje odnosa” te zemlje s Rusijom.

U jednom značajnom govoru u Budimpešti u četvrtak, David Pressman je direktno kritikovao kontroverznu vanjsku politiku dugogodišnjeg mađarskog premijera Viktora Orbana, istovremeno optužujući mađarsku vladu za raširenu korupciju i podrivanje nezavisnih institucija.

“Ovaj govor govori o dugogodišnjem prijatelju i savezniku koji govori i čini stvari koje potkopavaju povjerenje i prijateljstvo. Ne možemo zanemariti kada predsjednik mađarske nacionalne skupštine tvrdi da Putinov rat u Ukrajini zapravo ‘vode Sjedinjene Države”, rekao je Pressman, misleći na Mađarsku.

"Dok Mađarska čeka, mi ćemo djelovati"

“Ne možemo ni razumjeti ni prihvatiti da premijer identificira Sjedinjene Države kao ‘glavnog protivnika’ našeg saveznika Mađarske. Ili njegova tvrdnja da vlada Sjedinjenih Država pokušava srušiti mađarsku vladu – doslovno, da želi da ga ‘pobijedi’”, dodao je on.

“Dok Orbanova vlada možda želi da sačeka promjenu vlade Sjedinjenih Država, Sjedinjene Države sigurno neće sačekati da ode Orbanova administracija. Dok Mađarska čeka, mi ćemo djelovati”, podcrtao je.

Kako navodi Guardian, odnosi između SAD-a i Mađarske značajno su se pogoršali u posljednjih nekoliko godina, a američki zvaničnici su izrazili duboku frustraciju zbog ruskog utjecaja i odluke Mađarske da odgodi pristupanje Švedske NATO-u.

Međutim, govor u četvrtak, održan povodom 25-godišnjice pridruživanja Mađarske vojnom savezu, predstavlja prekretnicu u 14-godišnjem odmicanju Budimpešte od zapadnih saveza i demokratskih institucija.

Prošle sedmice Orban je otputovao u SAD, gdje se sastao sa Donaldom Trumpom kojeg je više puta podržavao i za kojeg je govorio da će okončati rat u Ukrajini.

Putovanje je navelo Joea Bidena da u kampanji izjavi da Orban želi izgraditi “diktaturu”. Ovaj komentar je razbjesnio Budimpeštu i naveo ministarstvo vanjskih poslova zemlje da u utorak pozove Pressmana na razgovor.

U intervjuu mađarskim državnim medijima nakon posjete SAD-u, Orban je Trumpa nazvao “čovjekom mira”.

“On neće dati ni peni za ukrajinsko-ruski rat. Zbog toga će se rat završiti, jer je očigledno da Ukrajina ne može stati na svoje noge”, rekao je Orban.

Orban protiv Bidena

Upitan šta bi se desilo ako bi Biden pobijedio na izborima, Orban je rekao: “To bi bilo loše“.

Pressman je, ne pominjući direktno sastanak s Trumpom, ciljao na Orbanove aktivnosti u SAD-u.

“Orban, koji s jedne strane neosnovano tvrdi da vlada Sjedinjenih Država pokušava srušiti njegovu vladu, javno poziva na politički poraz predsjednika Sjedinjenih Država i aktivno sudjeluje u političkim stranačkim događajima u SAD-u”, rekao je.

“Mađarska se zalaže za izborne kandidate širom svijeta od Poljske do Brazila, a sve to osuđujući strano miješanje ovdje kod kuće”, naglasio je ambasador.

“Ko vodi vladu Sjedinjenih Država – ili bilo koju vladu – pitanje je o kojem samo građani te zemlje odlučuju”, dodao je on.

Ambasador je bio otvoren o tome kako Washington vidi veze Mađarske s Moskvom.

“Sada saveznici Mađarske upozoravaju Mađarsku na opasnosti njenih bliskih i sve širih odnosa s Rusijom“, rekao je Pressman.

“Ako je ovo politički izbor Mađarske – a postaje sve jasnije da jeste, sa šestim posjetom ministra vanjskih poslova Rusiji od ruske invazije na Ukrajinu, s njegovim sljedećim putovanjem u Rusiju zakazanom za dvije sedmice, nakon njegovog angažmana s ruskim ministrom vanjskih poslova ranije ovog mjeseca, i premijerovog sastanak s Vladimirom Putinom u Kini – morat ćemo odlučiti kako najbolje zaštititi naše sigurnosne interese, koji bi, kao saveznicima, trebali biti naši kolektivni sigurnosni interesi“, podcrtao je.

Pressman, koji je insistirao na tome da SAD žele dobre veze s Mađarskom i da će nastaviti kontaktirati vladu, rekao je da ponašanje Budimpešte dovodi u opasnost njen odnos sa SAD.

“Dok divlja retorika mađarske vlade u medijima koje kontroliše država može podstaći strast ili zapaliti izbornu bazu, izbor da se svakodnevno izdaju opasno nespretne antiameričke poruke je izbor politike i rizikuje da promijeni odnos Mađarske sa Amerikom”, rekao je.

Demokratija u Mađarskoj?

Ambasador se također osvrnuo na stalnu zabrinutost u vezi sa stanjem demokratije u Mađarskoj.

Naveo je da svi aspekti moći vlade, od nabavke, preko licenciranja, subvencija za turizam, koncesija, poreskih i revizorskih akcija, do regulatorne politike, “pružaju povoljan tretman za kompanije u vlasništvu stranačkih lidera ili njihovih porodica ili prijatelja”.

Također je naveo da “nezavisni mediji u Mađarskoj dobijaju etiketu opozicionih medija”.

“Nezavisne nevladine organizacije dobijaju etiketu političkih stranaka. Nezavisne sudije koji iznose mišljenja koja su nepovoljna za vladu ili se sastaju s američkim ambasadorom, nazivaju se političarima koji se finansiraju i usmjeravaju iz inostranstva”, podcrtao je.

Pressman je priznao da su njegovi komentari bili neobični.

“Nema sumnje da ste u ovom trenutku primijetili da mi obično ne držimo ovakve govore u drugim savezničkim zemljama. Sa drugim saveznicima se angažujemo, sarađujemo, radimo zajedno, čak i tamo gdje imamo račite stavove. Ovdje to ne funkcioniše – dok ne reagujemo”, rekao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...