ORIGINALNI PRIMJERCI RUKOPISA DŽUZEVA KUR'ANA: U Gazi Husrev-begovoj biblioteci tradicionalna izložba povodom ramazana

U auli Gazi Husrev-begove biblioteke izloženi su rukopisni džuzevi Kurʼana koji se ističu izvanrednom kaligrafijom, likovnim ukrasima i posebno lijepim povezima.

  • Kultura

  • 16. Mar. 2024  

  • 0

Tradicionalno svakog ramazana Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu organizuje prigodnu izložbu i na taj način nastoji obogatiti ramazansku atmosferu u gradu. Ove godine javnosti su predstavljeni originalni primjerci rukopisa dijelova Kur'ana. Izložba je za posjete otvorena do 25. marta.

U auli Gazi Husrev-begove biblioteke izloženi su rukopisni džuzevi Kurʼana koji se ističu izvanrednom kaligrafijom, likovnim ukrasima i posebno lijepim povezima. Izložbom, koja sadrži i informativne panele, želi se ukazati na poštovanje i ljubav koju su muslimani Bosne i Hercegovine iskazivali i iskazuju prema Kur’anu.

ŠAHSENA ĐULOVIĆ, saradnica za odnose s javnošću

"Prvenstveno to putem usklađivanja svog života prema principima Kur'ana, a onda i kroz učenje kroz slušanje učenja Kur'ana, kroz prepisivanje, kaligrafsko uređivanje..."

Posebno se izdvajaju banjalučki džuzevi Ferhat Paše koji su u Gazi Husrevbegovu biblioteku došli 1956. godine, iz Ferhadija džamije u Banjoj Luci. Radi se o posebnim dijelovima Kur'ana, tačnije 22. i 27. džuzu, a ističu se karakteristično velikim dimenzijama i posebnim stilom kaligrafskog pisma.

"Dimenzija 59*40 centimetara, pisan je muhakik pismom, to su veliki krupni harfovi, koji kada se pišu na tako velikim dimenzijama, stane 3,4 ili samo 5 redova Kur'anskog teksta. Možemo reći da je ustvari ovo najstari prijepis mushava koji mi imamo u svojoj zbirci", pojašnjava Đulović.

Osim primjeraka rukopisa, na izložbi su predstavljeni i bogato opremljeni štampani primjerci Kurʼana, te kožne torbice za čuvanje Kurʼana. Izdvaja se raritetni primjerak kožne torbice najmanjeg sačuvanog rukopisa Kurʼana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci čije dimenzije su 4×5 cm, a prepisan je vjerovatno u 17. stoljeću.

(BHRT)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...