Vijesti
MOST ČEKA NA FUNKCIJU: Hrvatska počela graditi prelaz kod Gradiške
Prije 11 min0
Među tradicionalnim pićima ramazana, Nabeez ili Nabidh ima poseban značaj jer se smatra jednim od omiljenih pića poslanika Muhammeda.
Gastro
18. Mar. 2024
1
Ostati hidrirani tokom posta u mjesecu ramazanu, koji počinje za nekoliko dana, važnije je i od toga da budete siti. Zašto? Dehidracija može smanjiti nivo vašeg raspoloženja i energije te tako učiniti težim obavljanje svakodnevnih poslova.
Mnogi preporučuju da tokom sehurra i iftara uzimate napitke na bazi jogurta jer jedna šoljica sadrži čak 85 posto vode, pored, naravno, ostalih prednosti – kalcija i dobrih bakterija za crijeva.
Tu su i zelena salata, svježi voćni sokovi, kokosova voda…
Među tradicionalnim pićima ramazana, Nabeez ili Nabidh ima poseban značaj jer se smatra jednim od omiljenih pića poslanika Muhammeda. U njegovo vrijeme, vjeruje se da se ovo piće pripremalo od grožđica ili hurmi namočenih preko noći u vodi.
Nabeez nije samo piće, to je i alkalizirajući tonik. Ima sve zdravstvene prednosti hurmi uz ogroman bonus koji dolazi s dugotrajnim namakanjem – balansira kiselost u želucu što je česta boljka mnogih ljudi tokom posta nagle promjene vremena obroka.
Natapanje hurmi ili grožđica u vodi nekoliko sati ne samo da čini vodu prijatno slatkom, već i oslobađa vitamine i minerale pohranjene u njima, čineći ih lakšim za varenje i bogatim rastvorljivim vlaknima.
Datule “Ajwa” i sorta grožđica “Manaqqa” smatraju se najboljim za pravljenje ovog energizirajućeg tonika. Ali, možete koristiti bilo koju dostupnu sortu.
Od sastojaka, trebat će vam 12 hurmi bez koštica ili osam kašika suhog grožđa, te četiri šolje čiste vode.
Namočite hurme ili grožđice u čistoj vodi na hladnom mjestu. Držite pribor pokriven. Ostavite ih natopljene 8-12 sati, najbolje preko noći.
Smjesu možete izmiksati u električnom blenderu da dobijete glatki napitak ili jednostavno popiti zaslađenu vodu i pojesti omekšane hurme ili grožđice na dnu šolje sa kašikom na kraju.
Nabeez treba konzumirati u roku od 12 sati nakon namakanja na sobnoj temperaturi i dva do tri dana ako je u frižideru. Nakon tog vremena počinje fermentirati i pretvarati se u alkohol, piše Foodaholic.biz.
Vijesti
MOST ČEKA NA FUNKCIJU: Hrvatska počela graditi prelaz kod Gradiške
Prije 11 min0
Vijesti
VLADA RS-a PISALA UN-u: "Usvajanje Rezolucije o Srebrenici izazvalo bi unutrašnje sukobe"
Prije 18 min0
HiTec
NA SKRIVENU STRANU MJESECA: Kinezi se spremaju na veoma riskantnu misiju
Prije 49 min0
Regija
POLITIČAR NJEMAČKIH ZELENIH OTKRIO: Kada bi Crna Gora mogla ući u EU?
Prije 58 min0
Gastro
SAVJETI ZA PRŽENJE RIBE: Želite li biti sigurni da će ispasti savršena, u tavu biste trebali dodati jednu namirnicu
30. Apr. 20240
Gastro
BLISKOISTOČNI SPECIJALITET: Napravite popularne turske kofte koje će vas oduševiti
29. Apr. 20240
Gastro
BRZO, JEDNOSTAVNO I UKUSNO: Napravite još večeras ovu tortu od grčkog jogurta bez brašna i šećera
29. Apr. 20240
Gastro
ODMAH NAKON PRVOMAJSKOG ROŠTILJA: Na brzinu napravite desert za koji vam treba samo jedna jabuka i oduševite ukućane… (VIDEO)
01. Maj 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.