NAMJERAVAO SE VRATITI U IZRAEL: Na Zagrebačkom festivalu film o Palestini čijem reditelju su prijetili smrću (VIDEO)

Abraham se namjeravao vratiti u Izrael, ali je saznao za optužbe iznesene protiv njega u izraelskim medijima.

  • Kultura

  • 18. Mar. 2024  18. Mar. 2024

  • 0

Dvadeseto izdanje ZagrebDoxa počinje 14. aprila, popraćeno svježim vizualnim identitetom. Netom nakon Berlinalea, organizatori ZagrebDoxa objavili su intrigantan dodatak svojoj postavi: "No Other Land", zajednički rad filmaša iz Izraela i Palestine. Film, koji je izazvao značajnu pozornost i kontroverze, čak je doveo do prijetnji smrću svojim hrabrim tvorcima.

Izraelski redatelj Yuval Abraham, nagrađen velikom nagradom na Berlinskom filmskom festivalu za film "No Other Land", kritizirao je njemačke političare koji su ceremoniju dodjele označili kao "antisemitsku". Ova optužba rezultirala je prijetnjama nasiljem i zastrašivanjem redateljeve obitelji, što je dovelo do odgode njegova povratka u Izrael.

Abrahamov dokumentarac bavi se potpunim uništenjem palestinskih sela u Masafer Yatti na Zapadnoj obali, bavi se apartheidom i poziva na prekid vatre u Gazi. Ovi osjećaji, izraženi tijekom završne ceremonije, izazvali su solidarnost s Palestinom kod filmaša, ali su izazvali bijes njemačkih medija i političara, koji su govore označili kao antisemitske.

Nakon zatvaranja festivala, Abraham se namjeravao vratiti u Izrael, ali je saznao za optužbe iznesene protiv njega u izraelskim medijima, kao i one od njemačkih političara. Nadalje, ispričao je incidente u kojima su se pojedinci pojavljivali u domu njegove obitelji u Izraelu, prisiljavajući ih na preseljenje iz straha za vlastitu sigurnost.

20. ZagrebDox može se pohvaliti nizom recentnih naslova, uključujući svjetske, kontinentalne, regionalne i hrvatske premijere. Dodatno, festival predstavlja ZagrebDox Pro, namijenjen profesionalcima iz industrije. Uz više od stotinu filmova i brojne goste, velika su očekivanja za još jedno uspješno izdanje.

Dok film otvaranja 20. ZagrebDoxa 14. aprila u Kaptol Boutique Cinema ostaje nepoznat, publika može očekivati kanski pobjednik "Četiri kćeri" Kaouthera Bena Hanie, nominiranog za Oscara. Predstavljen je i "1489 Shoghakat Vardanyane", dvostruki pobjednik IDFA-e, uz "A New Kind of Wilderness" iz Norveške i "Bottlemen" iz Sarajeva.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...