POJAVILE SE U VIŠE OD 50 ZEMALJA: WHO pozvao na vakcinaciju djece protiv ospica

Ospice su jako zarazna virusna bolest koja izaziva simptome nalik gripi i osip.

  • Zdravlje

  • 19. Mar. 2024  

  • 0

WHO je pozvao na vakcinaciju djece koja za vrijeme pandemije covida-19 nisu vakcinisana protiv ospica, naglasivši da se ta bolest prošle godine pojavila u više od 50 zemalja.

U protekloj godini ospice su se pojavile u više od 50 zemalja, dvostruko više nego 2022., rekla je Kate O'Brien, direktorica WHO-a za imunizaciju, na virtuelnoj konferenciji za novinare.

Ospice su jako zarazna virusna bolest koja izaziva simptome nalik gripi i osip. Ponekad može biti smrtonosna, ali se može spriječiti s dvije doze vakcine.

"Zbog pandemije covida-19 gotovo 60 miliona djece u svijetu propustilo je vakcinisati se", rekla je O'Brien, istaknuvši da je "zaista od ključne važnosti" da se to nadoknadi, prenosi Hina.

Na vakcinaciju protiv ospica jučer je pozvao i Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...