PRIRODA SE BUDI, A VAMA SE SPAVA: Kako savladati proljetni umor?

Nek su euforični, a neki pate od proljetne letargije, odnosno proljetnog umora.

  • Zdravlje

  • 20. Mar. 2024  

  • 0

Priroda se budi, a vama se spava...

Proljeće je stiglo, a vi samo želite da spavate? Tog osjećaja, poznatog kao proljetni umor, možete da se riješite zdravim načinom života, kažu stručnjaci.

Nek su euforični, a neki pate od proljetne letargije, odnosno proljetnog umora.

„To je u osnovi proces prilagođavanja tijela promjenjivom godišnjem dobu“, rekla je psihijatrica i psihoterapeutkinja Krista Rot-Sakenhajm, potpredsjednica Profesionalnog udruženja njemačkih psihijatara (BVDP).

Naše tijelo je u režimu štednje energije zimi. Pošto imamo tendenciju da manje vremena provodimo napolju, manje sunčeve svjetlosti pogađa našu kožu i mrežnjače, uzrokujući da naš mozak oslobađa više „hormona spavanja“ melatonina.

„Pojedini stručnjaci kažu da je ovo ostatak hibernacije“, rekao je Rot-Sakenhajm.

Helmut Šac, član izvršnog odbora Njemačkog društva za endokrinologiju (DGE), kaže da zapravo nije riječ o „prolećnom umoru“, već da se lučenje melatonina menja zbog pomjeranja sata unapred.

Bez obzira na to šta se krije iza proljetnog umora, Rot-Sakenhajm kaže da je zdrav način života najbolji protivotrov. On savjetuje da provodite vrijeme napolju, pijete više tečnosti i konzumirate što manje bijelog šećera.

Šac preporučuje bavljenje sportom, šetnju i boravak u prirodi, a u tom slučaju, kaže, nema potrebe da se vitamin D uzima kao dodatak ishrani,

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...