NAKON ŠTO JE PLATIO MILION EURA: Dani Alves pušten na slobodu, advokatica žrtve ogorčena odlukom suda

Njegova advokatica Ines Guardiola je uložila velike napore kako bi se ukinula pomenuta presuda, a nakon konačnog saslušanja, odlučeno je da se Brazilac pusti na slobodu.

  • Šareni svijet

  • 20. Mar. 2024  

  • 0

Proslavljeni brazilski nogometaš Dani Alves će biti pušten iz zatvora nakon što mu je dopuštena kaucija u iznosu od milion eura, odlučio je sud u Španiji.

Ovaj 40-godišnjak je osuđen na četiri i po godine zatvorske kazne zbog silovanja, a u zatvoru je već proveo više od godine.

Njegova advokatica Ines Guardiola je uložila velike napore kako bi se ukinula pomenuta presuda, a nakon konačnog saslušanja, odlučeno je da se Brazilac pusti na slobodu.

Alves je bio pritvoren od 20. januara prošle godine. To znači da je tamo proveo jednu godinu i dva mjeseca. To vrijeme mu se ubraja u služenje kazne na koju je nepravomoćno osuđen. Tako dolazimo do toga kako Alves, usprkos tome što je sredinom februara osuđen na 4.5 godina zatvora zbog teškog kaznenog djela, može biti slobodan već u maju ove godine.

Razlog je odredba španskog zakona prema kojoj nakon odsluženja trećine kazne može tražiti prijevremeno puštanje na slobodu.

Uz novčanu kaznu od 150.000 eura, Alves je dobio zabranu pristupa žrtvi u razdoblju od devet i pol godina, a sljedećih pet bit će nadziran na slobodi.

Sve uključene strane imaju tri dana za žalbu na odluku, a advokatica žrtve Ester Garcia je izrazila razočaranje presudom.

 

"Zaista sam nezadovoljna odlukom, uložit ćemo žalbu jer to nije u skladu sa zakonom. Pravda važi samo za bogate, skandalozno je što nekoga oslobode jer za tren oka dobiju milion eura", kazala je ona.

Guardiola je u utorak potvrdila da ne postoji rizik da će Alves pobjeći iz zemlje te je istakao da je spreman predati brazilski i španski pasoš.

Tužilaštvo je u međuvremenu zatražilo kaznu od devet godina, rekavši da je februarska kazna od četiri i po godine nije dovoljna za počinjeni zločin.

Inače, Alves je proglašen krivim za seksualni napad na ženu u noćnom klubu u Barcelonu 2022. godine i osuđen je nakon 13-mjesečne istrage. Tokom suđenja su saslušani dokazi od žrtvinog prijatelja i rođaka te Alvesovog prijatelja s kojim je bio u noći zločina kao i policajaca koji su bili na usluzi ženi i forenzičara koji ju je pregleda.

Policija je saopštila da je žrtva bila jako potresena te je kazala da je Alves seksualno napao, a psiholog je posvjedočio da padi od posttraumatskih poremećaja.

U međuvremenu, Alves je tvrdio daj e nevin, ali pet puta je promijenio svoju priču te je na kraju istakao da je imao sekes sa žrtvom, ali da je lagao kako bi sakrio supruzi da je nevjeran. Kasnije je dodao da je bio pijan.

 

Tokom karijere koja je trajala preko 20 godina, Alves je osvojio sve najveće titule s Barcelonom, Juventusom i Paris Saint Germainom, a također je osvojio dvaput Copa Americu sa Brazilom i olimpijsko zlato sa 38 godina.

Igrao je na tri Svjetska prvenstva što je jedina velika titula koju nije osvojio.

Za Barcelonu je igrao od 2008. do 2016. godine da bi se 2022. godine nakratko vratio ponovo na Cam Nou prije nego li je prešao u meksički Pumas s kojim je raskinut ugovor odmah nakon njegovog hapšenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...