AUTOR "SATANSKIH STIHOVA": Slavni pisac Salman Rushdie testirao ChatGPT i utvrdio može li pisati kao on

Rezultat opisuje kao "hrpu gluposti".

  • Kultura

  • 21. Mar. 2024  

  • 4

Alati umjetne inteligencije mogli bi predstavljati prijetnju za autore trilera i naučne fantastike, ali ne posjeduju dovoljno originalnosti i potpuno su lišeni bilo kakvog smisla za humor da bi bili prepreka ozbiljnim romanopiscima, napisao je poznati pisac Salman Rushdie u francuskome književnom časopisu koji je izašao danas.

U članku prevedenom na francuski za književni časopis La Nouvelle Revue Francaise (NRF) Rushdie je rekao da je testirao ChatGPT zatraživši od njega da napiše 200 riječi u njegovu stilu.

Rushdi: Umjetna inteligencija može pisati trilere i SF, ali ne ozbiljne romane

Rezultat opisuje kao "hrpu gluposti".

"Nijedan čitatelj koji je pročitao ijednu moju stranicu ne bi mogao pomisliti da sam ja autor. Prilično umirujuće", kazao je.

"Problem je u tomu što ta stvorenja vrlo brzo uče", ocijenio je autor "Satonskih stihova" i "Djece ponoći" i dobitnik prestižne Bookerove nagrade, dodavši da bi umjetna inteligencija ipak mogla ugroziti pisce žanrovske literature, poput trilera i naučne fantastike, gdje je originalnost manje važna.

Smatra da bi posebno ugroženi mogli biti pisci filmskih i tv scenarija.

"S obzirom na to da se u Hollywoodu neprestano snimaju nove verzije istih filmova umjetna bi se inteligencija mogla iskoristiti za pisanje scenarija", rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...