HVALA MU ZA SVE: On je tvorac legendarne gitare ključne za razvoj muzike. Ko je bio Leo Fender?

Stratocaster je ušao u muzičke anale prolazeći kroz ruke velikana poput Jeffa Becka, Erica Claptona, Jimija Hendrixa i Steviea Raya Vaughana.

  • HiTec

  • 21. Mar. 2024  21. Mar. 2024

  • 0

Leo Fender, američki inovator, proizvođač električnih glazbenih instrumenata i tvorac legendarnog Fender Stratocastera preminuo je na današnji dan 1991. godine.

Njegova fascinacija elektronikom započinje kada mu je kao tinejdžeru ujak pokazao radio koji je konstruirao od rezervnih dijelova. Nakon završenog studija ekonomije kraće je vrijeme radio u struci, a potom je pokrenuo servis radijskih uređaja gdje je između ostalog izrađivao, prodavao i iznajmljivao pojačala za akustične gitare i razglasne sisteme, piše Tportal.

Električna gitara nastala je zbog potrebe za glasnijom muikom. Rastom popularnosti jazza 20-ih godina 20. vijeka javlja se potreba za pojačanjem zvuka akustične gitare, a sve u svrhu njenog isticanja u odnosu na puhačke instrumente.

Prvu gitaru s električnim pickupom razvili su George Beauchamp i Adolph Rickenbacker. Inovacija je to koja se pokazala ključnom u razvoju popularne muzike.

Električni pickup je sastavljen od magneta i električne zavojnice te smješten ispod žice gitare. Mehaničke vibracije uzrokuju promjenu u magnetskom polju čime se inducira struja u zavojnici koju se onda moglo pojačati.

U ranim verzijama električne gitare, pickup je bio pričvršćen na konstrukciju s rezonantnom kutijom što je uzrokovalo vibracije koje su se manifestirale neželjenim tonovima. Taj problem riješen je konstrukcijom gitare s monolitnim tijelom koje je sprječavalo pojavu spomenutih vibracija. Jedan od prvih konstruktora takve gitare bio je Les Paul koji je svoju gitaru 1941. godine predstavio tvrtki Gibson Guitar Company, a oni su ga tom prilikom ismijali nazvavši ju "metlom s pickupom".

Leo Fender prepoznao je potencijal tog dizajna pa je zajedno s Georgeom Fullertonom razvio prvu masovno proizvedenu električnu gitaru - Fender Broadcaster (kasnije preimenovana u Telecaster). Njegovu gitaru su brzo usvojili blues muzičari koji su polako selili s američkog juga u velike gradove. 

Leo nije stao s inovacijama pa je 1951. godine predstavio Fender Precision Bass - prvu električnu bas gitaru, a 1954. je, na temelju povratnih informacija muzičara, razvio Fender Stratocaster kao poboljšanu verziju Telecastera. Stratocaster je ušao u muzičke anale prolazeći kroz ruke velikana poput Jeffa Becka, Erica Claptona, Jimija Hendrixa i Steviea Raya Vaughana.

Iako nikada nije naučio svirati gitaru, instrument koji je obilježio njegovu karijeru, 1992. godine Leo Fender uvršten je u Rock and Roll Hall of Fame.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...