BEOGRADSKA POLITIKA NAPALA BEĆIROVIĆA: "Smeta mu sve što je srpsko, žalio se Schmidtu zbog Vaskršnjeg sabora"

Veliki Vaskršnji sabor Srbije i Srpske, prema dogovoru Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, koji su postigli u prisustvu  patrijarha srpskog Porfirija, biće održan u Beogradu i drugim dijelovima Srbije 5. i 6. maja.

  • Regija

  • 21. Mar. 2024  

  • 3

Beogradska Politika piše da članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću, “koji svakodnevno iskazuje netrpeljivost prema svemu što je srpsko”, smeta i najavljeno održavanje Vaskršnjeg sabora Srbije i Republike Srpske.

"Razočaran što ne može ni na koji način da utiče na odnose Srbije i Republike Srpske, Bećirović je otišao kod nelegalnog i nelegitimnog visokog predstavnika Christiana Schmidta da mu se požali i da mu kaže kako smatra da je održavanje Vaskršnjeg sabora 'apsolutno neprihvatljivo u demokratskom i civilizovanom svetu'", piše beogradska Politka, navodeći da je Bećirović razgovarao sa "samozvanim visokim predstavnikom, na čije nezakonito i neustavno delovanje Bošnjaci gledaju blagonaklono".

Politika piše da se Bećirović pozivao i na međunarodno pravo, koje, kako je rekao, "mora vrijediti za sve države zapadnog Balkana". Republiku Srpsku nazvao je "jednom administrativno-teritorijalnom jedinicom koja se nalazi unutar nezavisne, suverene i nedjeljive BiH” i rekao da bi održavanje Vaskršnjeg sabora predstavljalo podrivanje temeljnih međunarodnih načela koja regulišu odnose među državama članicama UN.

Članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je strašna i skandalozna netrpeljivost koju Denis Bećirović pokazuje prema Srbiji i Republici Srpskoj.

"Apsolutno neprihvatljivo nije to što Bećirović navodi", kaže Cvijanovićeva, "već to da u demokratskom i civilizovanom svijetu postoji neizabrani stranac koji misli kako može da bude iznad demokratski izabranog parlamenta, kao i to da se takvom strancu žali izabrani član predsjedništva", dodaje ona.

„Bećiroviću očito smetaju bolji nego ikad i sadržajniji odnosi Srbije i Republike Srpske, iako su oni u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama koji je omogućen Dejtonskim mirovnim sporazumom”, rekla je Cvijanovićeva.

Regujući na izjavu Bećirovića, predsjednik Republike Srpske izjavio je da on neće biti ni pozvan. „Veoma sam optimističan kad je riječ o održavanju sabora, mislim da će on biti izraz srpske vrijednosti. Svi drugi govore o svom položaju, pa zašto ne bismo i mi”, rekao je Dodik.

Politikolog iz Istočnog Sarajeva Filip Matić kaže da ga "Bećirovićevo sastajanje i njegov razgovor s antidemokratom Christianom Schmidtom podsjećaju na kolonijalnu Indiju, u kojoj nije bila strana pojava da jedna od kulturnih grupa odlazi kod Britanaca da traže sankcije i delovanje protiv onih drugih".

„Prosto je nespojivo da se Bećirović poziva na suverenitet BiH, a da pritom odlazi kod antidemokrate Schmidta, koji zakonom sile ima mogućnost da mijenja zakone, kako bi mu se požalio da je nešto nedemokratski i anticivilizacijski. To vam je, otprilike, isto kao da se pljačkašu banaka žalite da vas je neko pokrao”, rekao je Matić za „Politiku”.

Veliki Vaskršnji sabor Srbije i Srpske, prema dogovoru Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, koji su postigli u prisustvu  patrijarha srpskog Porfirija, biće održan u Beogradu i drugim dijelovima Srbije 5. i 6. maja.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...