VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a: Rusija i Kina uložile veto na američku rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

Tri zemlje, stalne članice Rusija i Kina, te i rotirajuća članica Alžir, glasale su protiv.Jedna zemlja, Gvajana, bila je uzdržana.

  • Svijet

  • 22. Mar. 2024  

  • 0

Vijeće sigurnosti UN-a nije usvojilo američku rezoluciju kojom se poziva na hitan prekid vatre u Gazi kao dio sporazuma o taocima. Veto su uložile Rusija i Kina, piše Guardian, prenosi Aj Jazeera.

Vasilij Nebenzia, ruski ambasador pri UN-u, rekao je da je rezolucija pretjerano politizirana i da “sadrži efektivno zeleno svjetlo za Izrael da pokrene vojnu operaciju u Rafahu“.

Rekao je da SAD sada pokušavaju “prodati proizvod” Vijeću koristeći riječ “imperativ” u svojoj rezoluciji.

“Ovo nije dovoljno” i Vijeće mora “zahtjevati prekid vatre“, izjavio je on.

On je rekao da u tekstu nema poziva na prekid vatre, optužujući američko rukovodstvo da “namjerno obmanjuje međunarodnu zajednicu”, te da je nacrt se samo “igra” za američke birače i “lažni poziv na prekid vatre”.

Američka predstavnica je rekla da je Rusija “stavila politiku iznad napretka”, te da Rusija i Kina ne rade ništa značajno na unapređenju mira. Linda Thomas-Greenfield je rekla je da je neuspjeh rezolucije “zaista nečuven i ispod dostojanstva Vijeća sigurnosti UN-a“.

Jedanaest zemalja u 15-članom Vijeću sigurnosti podržalo je rezoluciju.

Tri zemlje, stalne članice Rusija i Kina, te i rotirajuća članica Alžir, glasale su protiv.Jedna zemlja, Gvajana, bila je uzdržana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...