ADŽOVIĆ OBJAVIO KNJIGU O SIDRANU: "Danas Sidrana oplakuju mnogi iz svojih kancelarija i udobnih fotelja, a nisu mu omogućili dostajanstven život pod starost"

Bila je ogromna privilegija i čast provoditi vrijeme sa Sidranom i svi ti trenuci su dragocjeni, dodao je.

  • Kultura

  • 24. Mar. 2024  24. Mar. 2024

  • 0

Vijest o smrti istaknutog bosanskohercegovačkog književnika Abdulaha Sidrana potresla je građane širom Bosne i Hercegovine, ali i ljude širom svijeta koji su čitali Sidranova djela, gledali filmove snimljene po njegovim scenarijima. Odlazak Avduke, kako su ga mnogi zvali, pogodio je posebno njegove kolege i prijatelje, koji su s njim imali priliku izbliza sarađivati.

Jedan od njih je svakako publicist i novinar Ruždija Adžović, autor nedavno objavljene knjige "Sidran: živjeti, svjedočiti epohu", koja govori o pjesniku, akademiku i proslavljenom filmskom scenaristi Abdulahu Sidranu. Upravo je Adžović, radeći na ovoj knjizi, jedna od osoba koja je, uz porodicu, provela i najviše vremena uz Abdulaha Sidrana u njegovim posljednjim danima boravka na ovom svijetu.

"Vijest o smrti dočekao sam s nevjericom. Naravno, znali smo da je u posljednjih pola godine i više bio bolestan, ali opet sinoćna vijest me duboko potresla. Ne mogu doći sebi, vjerujte mi. Taj čovjek mi je... Volim tog čovjeka mnogo, izgubio sam dragog prijatelja. Čovjeka koji mi je ukazao povjerenje da napišem knjigu o njemu i u kojoj je potpuno otvorio svoju dušu.", kazao je potreseni Adžović u razgovoru za Anadolu.

Naglasio je kako će mu Sidran mnogo faliti.

"Falit će mi on kao čovjek. Falit će mi njegova nevjerojatna emocija. Falit će mi čak i njegov tersluk koji sam volio dok smo se družili", rekao je Adžović.

Bila je ogromna privilegija i čast provoditi vrijeme sa Sidranom i svi ti trenuci su dragocjeni, dodao je.

Podvukao je također kako je "Bosna i Hercegovina izgubila jednu od svojih najznačajnijih ličnosti i da se taj gubitak dugo neće moći nadoknaditi".

"Jer to je čovjek koji je najbolje poznavao duh svog naroda. Bio je veliki čovjek, veliki pisac, bio je narodni pisac. Bio je jedinstven po mnogo čemu u svojim dijelima i tim osebujnim izrazom dao je poseban, originalan, pečat i prepoznatljiv šmek našoj bosansko-hercegovačkoj književnosti, ali ne samo književnosti već i filmskoj umjetnosti, uopšte kulturnoj sceni ove zemlje. Zato kažem basum sagosum Bosno i Hercegovino, basum sagosum Sarajevo", rekao je Adžović.

Na kraju je dodao: "Vidim danas da ga oplakuju mnogi koji iz svojih kancelarija i udobnih fotelja mu nisu omogućili dostajanstven život pod starost, u penziji."

Istaknuti bosanskohercegovački pisac, pjesnik, scenarist i akademik Abdulah Sidran preminuo je sinoć u Sarajevu u 80. godini, nakon duže borbe sa zdravstvenim problemima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...