VELIKA PREVIRANJA U SNSD-u, DODIK NE MOŽE VIŠE DA IH KONTROLIŠE: Poslije sankcija ništa više nije isto…

Nemirni duhovi su se probudili, a dobro upućeni znaju da je sukob frakcija u SNSD-u u punom jeku već duže vrijeme.

  • Politika

  • 24. Mar. 2024  24. Mar. 2024

  • 1

Tek nekoliko mjeseci pred lokalne izbore, u najvećoj vladajućoj stranci vri kao u ekspres loncu. Nove organizacione promjene bi mogle da donesu i promjene u Vladi Srpske, koje se pojedinim frakcijama u SNSD–u i ne sviđaju naročito. Kao šlag na tortu dolazi i najava eventualnog političkog povratka Igora Radojičića. Da li je to odgovor DPS–ove struje u SNSD–u na sva ova dešavanja, dok se Milorad Dodik okružuje ljudima koji su nekada činili sami vrh SDS–a, prenosi BN televizija.

Dok se Milorad Dodik okružio ljudima koji su nekada činili sami vrh SDS–a, imena koja su bila oličenje SNSD–a godinama unazad, odlučila su, izgleda, da zadaju kontra udarac. Strasti se nisu smirile još od istupa Lazara Prodanovića koji je govorio u javnosti o kriminalu u ovoj stranci, a već je svoje mišljenje izbacio i Nebojša Radmanović, prilikom usvajanja Zakona o sukobu interesa na nivou BiH.

Nemirni duhovi su se probudili, a dobro upućeni znaju da je sukob frakcija u SNSD-u u punom jeku već duže vrijeme.

"Sankcije su došle kao šlag na tortu, s obzirom da bi mogla da nastupi blokada računa u SNSD–u", smatra novinar Darko Momić.

 „A ne vidim da može da to prenese na svog novog organizacionog sekretara, sa taju na sina, jer je i on pod sankcijama. U slučaju da na nekog drugog prenese, e to bi moglo da izazove određene turbulencije“, poručuje Darko Momić.

Nameće se logično pitanje, da li stari vukovi iz SNSD–a, poput Radmanovića, znaju nešto što većina ne zna pa na vrijeme napuštaju brod koji tone?

Nebojša Radmanović očigledno nije zaboravio da njegova struja nije dobila nijedno ministarstko mjesto prilikom imenovanja Savjeta ministara BiH, a ni javno poniženje Igora Radojičića u izbornoj noći 2020. godine, s obzirom da i ptice na granu znaju da je Radojičić dio DPS– ove struje u SNSD – u, koju je vodio Radmanović.

„Moram da napomenem da se negdje u političkom životu posljednjih godina uvijek spekulisalo o izlasku određenog dijela stranke iz SNSD – a. Uvijek se pravila neka vrsta podjele, medijske ili vještačke, između onih koji su došli iz DPS–a, i izvornog SNSD-a. Ta linije je ipak ostala u medijskom i političkom diskursu i do danas prisutna", smatra Tanja Topić, politička analitičarka.

Da li se nakon trogodišnje medijske i političke ilegale, baš pred nove lokalne izbore, Igor Radojičić opet vraća na političku scenu slučajno, ili je ovo neka vrsta odgovora DPS– ove struje na istoriju u SNSD – u?

„To je odgovor na sva ova dešavanja koja su haotična. A opet, s druge strane, mi uopšte ne znamo u kom smislu će se pozicionirati niti profilisati ovaj pokret koji najavljuje Igor Radojičić“, kaže Topić.

Strasti su se dodatno uzburkale dolaskom Igora Dodika na poziciju organizacionog sekretara. Jer bi to moglo donijeti nova imena i promjene. Jačina laktaške grupe njegovim dolaskom dobija sve više na značaju, a prema našim saznanjima, Igor želi da vidi trenutnog načelnika Laktaša Miroslava Bojića u premijerskoj fotelji.

„Njihova lista u Mrkonjić Gradu i Laktašima, gdje je njihov temelj, imala je veći broj glasova za parlamentarnu skupštinu nego Milorad Dodik u trci za člana Predsjedništva, na tim izborima. Činjenica je da je Dodik postao neki balast SNSD–u, ali činjenice je i da bi bez Milorada Dodika bili na putu da postanu Demokratska stranka u Srbiji“, poručuje Darko Momić.

Da se nešto dešava, govore i vrlo zategnuti odnosi na realciji Dodik – Višković, koji je, prema izvorima iz Vlade, samo figura. Nezvanično, Višković bi ubrzo mogao da leti iz premijerske, a sprema mu se, navodno, direktorska fotelja u Elektroprivredi Republike Srpske. Očigledno je da su počeli da duvaju neki drugi vjetrovi, a koga će oduvati, biće poznato uskoro.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...