KUPOVINA ŠUTNJE: Trump će zatražiti odgodu ili odbacivanje slučaja Stormy Daniels

Suđenje Trumpu trebalo je početi u ponedjeljak, ali su tužioci pristali na odgodu od 30 dana kako bi mu dali vremena da prouči nove dokumente.

  • Svijet

  • 25. Mar. 2024  

  • 0

Donald Trump zatražit će od sudije da mu odgodi suđenje ili odbaci optužbe da je platio Stormy Daniels, glumicu u filmovima za odrasle, da šuti, navodeći kao argument hiljade stranica potencijalnih dokaza o svjedoku Michaelu Cohenu koje su tužioci predali prije samo nekoliko sedmica, prenosi Hina.

Cohen, bivši Trumpov advokat i fikser, dao je uoči izbora 2016. godine 130.000 dolara mita Stormy Daniels da šuti o Trumpovoj vezi s njome prije deset godina što Trump ne priznaje.

Trumpovi advokati optužuju Ured okružnog tužioca Manhattana Alvina Bragga, koji je podigao optužnicu, da pokušavaju prikriti dokumente koji bi im mogli pomoći da ospore Cohenov kredibilitet.

Dokumenti su iz Ureda američkog državnog tužioca na Manhattanu, koji je prije istraživao taj slučaj, ali nije optužio Trumpa.

Cohen je svjedočio da mu je Trump rekao da plati Daniels i otišao je u zatvor nakon što je priznao da je prekršio propise o finansiranju predizbornih kampanja.

Kupovina šutnje

Suđenje Trumpu trebalo je početi u ponedjeljak, ali su tužioci pristali na odgodu od 30 dana kako bi mu dali vremena da prouči nove dokumente.

Tužioci tvrde da je mito Daniels, pravim imenom Stephanie Clifford, dio šireg plana kupovine šutnje od ljudi koji su znali štetne informacije o Trumpu.

Trumpovi advokati traže od sudije Juana Merchana novu odgodu ili odbacivanje optužbi zbog kasnog podnošenja dokaza.

Tužioci tvrde da nova odgoda nije potrebna jer je većina novih dokumenata irelevantna za slučaj ili duplicira materijal koji Trump već ima.

Merchanova odluka odredit će smjer možda prvog krivičnog postupka protiv bivšeg predsjednika. Trump je rekao da se ne osjeća krivim i tvrdi da je slučaj politički motiviran “lov na vještice”.

U ponedjeljak ujutro rekao je da bi slučaj trebalo odbaciti. “Nema krivičnog djela”, napisao je na platformi Truth Social.

Trumpove pravne bitke

To je jedna od nekoliko pravnih bitki s kojima je suočen Trump (77). U ponedjeljak mu istječe rok da uplati 454 miliona dolara kazne u civilnom postupku zbog prevare odnosno manipulacije vrijednošću njegovom imovinom kako bi prevario vjerovnike ili bi mu imovina u državi New Yorku mogla biti zaplijenjena.

Suočen je i s još tri krivična postupka koji se fokusiraju na njegova nastojanja da poništi izborni poraz 2020. od Bidena te na njegovo postupanje s osjetljivim vladinim dokumentima nakon što je otišao s dužnosti 2021. Trump je rekao da se ne osjeća krivim po svim tim optužbama.

U većini slučajeva je zatražio odgodu pa je tako uspješno odgodio savezno suđenje u Washingtonu D.C. koje je trebalo početi početkom marta zbog izbora 2020. žaleći se na osnovi argumenta da ima pravo na predsjednički imunitet.

Američki Vrhovni sud saslušat će argumente u tom slučaju 25. aprila.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...