OPTUŽEN ZA ŠPIJUNAŽU: Rusija produžila pritvor američkom novinaru Gershkovichu za tri mjeseca

Američka ambasadorica u Rusiji Lynne Tracy prisustvovala je sudskom ročištu i ponovila da su “optužbe protiv Evana kategorički netačne”.

  • Svijet

  • 26. Mar. 2024  

  • 0

Rusija je produžila istražni zatvor američkom novinaru Evanu Gershkovichu za tri mjeseca.

Moskovski Gradski sud naredio je u utorak da 32-godišnji novinar Wall Street Journala ostane iza rešetaka do 30. juna dok čeka suđenje za optužbe za špijunažu.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država osudila je odluku kojom se novinaru određuje najmanje godinu dana u zatvoru kao dokaz da Rusija “koristi američke građane kao pijune za postizanje političkih ciljeva”.

Gershkovich i WSJ uporno poriču optužbe o špijuniranju od njegovog hapšenja u martu 2023. dok je bio na zadatku u gradu Jekaterinburg na Uralu. Američka Vlada proglasila ga je nepravedno zatvorenim.

Ruske vlasti nisu dale detalje o tome koje dokaze imaju za potvrdu optužbi.

Interpretacija okolnosti

Američka ambasadorica u Rusiji Lynne Tracy prisustvovala je sudskom ročištu i ponovila da su “optužbe protiv Evana kategorički netačne”.

“Oni nisu drugačija interpretacija okolnosti. One su fikcija”, rekla je Tracy novinarima ispred suda.

Diplomatkinja tvrdi kako “nema opravdanja za Evanov dalji pritvor i nema objašnjenja zašto je Evanovo obavljanje novinarskog posla predstavljalo zločin”.

“Evanov slučaj nije o dokazima, zakonskom postupku ili vladavini zakona”, nastavila je. “Radi se o korištenju američkih građana kao pijuna za postizanje političkih ciljeva, kao što Kremlj također radi u slučaju Paula Whelana”.

Washington je obećao učiniti “što god je potrebno” kako bi vratio kući Gershkovicha i bivšeg marinca Paula Whelana koji je 2020. osuđen zbog optužbi za špijunažu koje i on poriče, a služi 16 godina zatvora u kaznenoj koloniji.

Slučaj Nicholasa Daniloffa

Analitičari sugeriraju da Moskva možda koristi zatvorene američke državljane kao adut za pregovaranje u rastućim američko-ruskim napetostima zbog rata u Ukrajini.

Najmanje dvoje američkih državljana uhapšenih u Rusiji posljednjih godina – uključujući WNBA zvijezdu Brittney Griner – razmijenjeni su za Ruse koji su zatvoreni u SAD-u.

Gershkovich je prvi američki novinar koji je u Rusiji uhapšen pod optužbom za špijunažu od septembra 1986, kada je KGB uhitio Nicholasa Daniloffa, moskovskog dopisnika US News and World Reporta. Daniloff je pušten bez optužbe 20 dana kasnije u zamjeni za zaposlenika misije Sovjetskog saveza Ujedinjenih naroda kojeg je uhapsio FBI, također pod optužbama za špijunažu, navodi Al Jazeera.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi Gershkovich mogao biti pušten u nekom trenutku u zamjenu za ruskog zatvorenika koji se drži u inostranstvu, ali takav dogovor dosad nije postignut.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...