DAMIR MAŠIĆ PORUČIO EU: "Bio bi red da bar imenuju direktno odgovornog za neusvajanje Izbornog zakona, a to je Čović i HDZ"

Na kritike iz EU reagirao je Damir Mašić, SDP-ov zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

  • Politika

  • 27. Mar. 2024  

  • 2

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio odluku kojom nameće tehničke izmjene izbornog zakonodavstva u BiH, iz Brisela je stigla poruka kako se reforme očekuju od lokalnih vlasti, i da se izvršne ovlasti visokog predstavnika trebaju koristiti "samo kao posljednja mjera", te kako je opsežna međunarodna supervizija "nekompatibilna s evropskom budućnosti BiH".

O korištenju Bonskih ovlasti visokog predstavnika te međunarodnom prisustvu izrečen je slijedeći stav:

“EU podsjeća da se njegove izvršne ovlasti trebaju koristiti samo kao posljednja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji. EU ističe da je opsežna međunarodna supervizija nekompatibilna s europskom budućnosti BiH i očekuje od svih sudionika odgovorno ponašanje i suzdržanost u narednom razdoblju“.

Na kritike iz EU reagirao je Damir Mašić, SDP-ov zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

"Bio bi red da evropske birokrate barem jednom imenuju direktno odgovornog što domaće vlasti nisu usvojile izmjene Izbornog zakona, a u konkretnom slučaju je to Dragan Čović i HDZ koji su blokirali usvajanje istog. Objektivno, to nije Schmidtova krivica", napisao je Mašić na X profilu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...