"SLUČAJ GAVRANKAPETANOVIĆ" NA DNEVNOM REDU: Vlada Federacije i Upravni odbor sutra odlučuju o imenovanju direktora KCUS-a

Dvije su moguće opcije...

  • Društvo

  • 27. Mar. 2024  27. Mar. 2024

  • 1

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine sutra bi na sjednici Vlade trebala donijeti konačnu odluku o imenovanju generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Podsjetimo, privremeni Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu početkom marta zvanično se obratio Vladi Federacije i federalnom ministru zdravstva Nediljku Rimcu sa zahtjevom da se u što kraćem roku donese upravni akt u vezi sa (ne)imenovanjem prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a.

Federalno ministarstvo zdravstva 21. februara ove godine obavijestilo je UO Kliničkog centra da ne daje saglasnost na imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora jer su utvrđene nepravilnosti po više osnova u dokumentaciji koju je Gavrankapetanović dostavio na konkurs.

Međutim, iz privremenog Upravnog odbora ističu da obrazloženje koje im je dostavio Rimac nije upravni akt po kojem se može dalje postupati i zatražili su od ministra, odnosno od Vlade FBiH da donesu navedeni upravni akt.

"Tražimo da ministar donese upravni akt-rješenje kojim će nedvosmisleno i jasno dati ili uskratiti svoju saglasnost za imenovanje predloženog kandidata po provedenoj konkursnoj proceduri na mjesto generalnog direktora KCUS-a uz odgovarajuću pouku o pravnom lijeku, kako bi se u konkretnoj stvari mogla donijeti konačna odluka", naveli su iz UO KCUS-a u svom zahtjevu upućenom prema federalnoj Vladi.

Iz privremenog Upravnog odbora KCUS-a očekuju da će Vlada sutra konačno riješiti trakavicu u vezi sa imenovanjem generalnog direktora te zdravstvene ustanove. Dvije su moguće opcije: ili će biti poništen raniji konkurs i raspisan novi, ili će Vlada prihvatiti prigovor UO i ipak potvrditi imenovanje profesora Ismeta Gavrankapetanovića. To bi praktično značilo da većina članova Vlade odluči da ignoriše mišljenje koje je dao ministar Rimac.

Iz federalne Vlade do sada se još niko nije zvanično oglašavao o ovom pitanju, uprkos političkim pritiscima koji su većinom dolazili iz NiP-a i SDP-a. Podsjetimo, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković ranije je insistirao da se ispoštuje dogovor Trojke i HDZ-a o imenovanju Gavrankapetanovića, te je zaprijetio i krivičnim prijavama ukoliko do toga ne dođe.

S druge strane, pojedini članovi privremenog Upravnog odbora KCUS-a, kojem mandat ističe početkom aprila, naveli su da neće podržati raspisivanje novog konkursa ukoliko taj prijedlog dođe na dnevni red.

(Slobodna Bosna)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...