NAKON ČOVIĆEVOG, STIGLO I SAOPĆENJE HDZ-a: "Zašto nametanje u vrijeme stabilne vlasti i intenzivnog liderskog dijaloga"

Odlukom da se nametane 114 izmjena Izbornog zakona, smatraju u HDZ-u BiH, kompromitiraju se svi dosada postignuti pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja u nezavidan položaj njeno buduće zajedničko funkcioniranje.

  • Politika

  • 27. Mar. 2024  27. Mar. 2024

  • 1

Nakon što se jutros uime Hrvatskog narodnog sabora (HNS) oglasio presjednik tog udruženja i lider HDZ-a Dragan Čović, saopćenjem za javnost nakon što je visoki predstavnik Christina Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona oglasio se i HDZ.

Kako navode u saopćenju, Hrvatska demokratska zajednica BiH izražava "duboko žaljenje" zbog odluke visokog predstavnika da "u vremenu stabilne političke vlasti, intenzivnog liderskog dijaloga i otvorenja pregovaračkog procesa BiH s Evropskom unijom" posegne za nametanje rješenja.

Odlukom da se nametane 114 izmjena Izbornog zakona, smatraju u HDZ-u BiH, kompromitiraju se svi dosada postignuti pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja u nezavidan položaj njeno buduće zajedničko funkcioniranje.

- Ovakve nepotrebne intervencije u domaće zakonodavstvo samo par dana nakon pozitivnog izvještaja EU prema Bosni Hercegovini kojim se priznaju i prepoznaju pozitivni jednogodišnji rezultati izvršne i zakonodavne vlasti, mogu imati nesagledive posljedice na daljnje integracijske procese što bi poništilo snažan sinergijski učinak koji je evropska perspektiva donijela Bosni i Hercegovini - navode u saopćenju.


U HDZ-u BiH smatraju kako rješenja koja ne obuhvataju sve aspekte Izbornog zakona "neće postići zaštitu i vjerodostojnost izbornog procesa, nego će izglednije uvesti BiH u neizvjesno, politički motivirano i duboko kompromitirano upravljanje izbornim procesom".

- Posebno smatramo opasnim da nametanje ovog i bilo kojih drugih zakonskih rješenja, uspostavlja praksu protivnu demokratskim principima kojima se potpuno obesmišljava uloga parlamenata i demokratski izabranih predstavnika, što je srž demokratije.

Stoga pozivamo sve nosioce vlasti bez obzira na različito promišljanje oko nametnutih odluka, da zajedničkom saradnjom i dijalogom vratimo procese odlučivanja u okrilje legitimno izabranih predstavnika koji sukladnu Ustavu i najvišim demokratskim standardima imaju odgovornost i obavezu predvoditi sve političke procese u Bosni i Hercegovini - stoji u saopćenju za javnost HDZ-a BiH.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...