ROK ZA UVOĐENJE SE BLIŽI: Postoji li spremnost za Amber alert sistem u Bosni i Hercegovini?

Pitanje uspostave ‘Amber alert’ sistema u Bosni i Hercegovini, iako više puta aktuelizirano, do sada je završavalo tek na inicijativama. Iz nevladinog sektora, također, zagovaranja nije manjkalo.

  • Društvo

  • 28. Mar. 2024  

  • 0

U Bosni i Hercegovini sistem Amber Alert još nije zaživio iako tehnički preduslovi postoje, kao i zakonodavni okvir. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH krajem februara usvojio je inicijativu, kojom se zadužuje Savjet ministara BiH i nadležno ministarstvo da u roku od 60 dana, omogući uvođenje u upotrebu javnog sistema obavještavanja o nestanku djece. Ima li spremnosti za iskorak na ovom planu?

Pitanje uspostave ‘Amber alert’ sistema u Bosni i Hercegovini, iako više puta aktuelizirano, do sada je završavalo tek na inicijativama. Iz nevladinog sektora, također, zagovaranja nije manjkalo.

ALEKSANDRA MARIN-DIKLIĆ, Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH

‘’Od policije Brčko distrikta smo dobili odgovor. Razgovarala sam i sa predstavnicima federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Međutim, nemamo još da kažem jasno stanovište koji su to razlozi.’’

Iz Centra za sigurni internet navode da već imaju potpisane protokole sa entitetskim nivoima vlasti koji će biti nadležni za implementaciju uspostave sistema Amber Alert.

AMELA EFENDIĆ, Centar za sigurni internet

‘’Amber alert će se realizirati tragom potraga, a potrage se zapravo pokreću sa najnižeg nivoa policijskih struktura tako da će zapravo entitetske vlasti biti nadležne za implementaciju ovog mehanizma u Bosni i Hercegovini.’’

Novost je ipak da je i ova tema, tvrde upućeni, pristigla na dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH.

DOBRICA KUCALOVIĆ, Ministarstvo sigurnosti BiH

‘’To je bilo na Vijeću ministara prošle sedmice i mi smo kao Ministarstvo zaduženi da obavijestimo u roku 30 dana Savjet ministara o mogućnosti realizacije Amber alert sistema u Bosni i Hercegovini.’’ / ‘’Tu je ključan odgovor policijskih agencija jer je dobar dio nadležnosti vezan za ovu temu upravo na njima. ‘’

Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova ističu da su ispunjeni svi tehnički preduvjeti za uspostavu ovog sistema. Američka amabasada u Bosni i Hercegovini također će pružiti finansijsku pomoć prilikom uspostave i implementacije.

SAŠA PETROVIĆ, inspektor FUP-a

‘’Telekomi imaju te tehničke mogućnosti, da uspostave veze sa televizijskim, radio stanicama i autoputevima, ali to su sitnice.’’ / ‘’Kad bi krenuli danas, za 3 mjeseca bi bila testna faza, a za 6 mjeseci bi bila operativna faza.’’

S obzirom na mali geografski prostor i nedostatak jezične barijere, naša sagovornica smatra da je važno uvesti ovakav sistem jer smo svjedoci sve češćih objava na društvenim mrežama u kojima građani traže nestale osobe.

ANESA VILIĆ, aktivistkinja

‘’U samoorganiziranju može, prvo doći do različitih zloupotreba, a drugo širenja informacija koje su netačne i neprovjerene što dodatno otežava samu istragu. '

Iz Centra za sigurni internet smatraju da čak i ako nam je u interesu da sistem bude brzo uspostavljen on , prije svega, treba biti adekvatno uspostavljen kako bi bio maksimalno efikasan.

AMELA EFENDIĆ, Centar za sigurni internet

‘’Nije to nešto što se uspostavlja preko noći i nije to nešto što se treba ishitreno uspostaviti, a da zatim ne funkcioniše na adekvatan način ili da ne bude pokrenuto onda kada je to prijeko potrebno i odmah u trenutku kada se tako nešto desi.’’

Komplicirano je, ali nije nemoguće. Dodaju i da je zastupnička inicijativa vjetar u leđa institucijama, ali i naznaka da tragedija ne smije biti motivacija za uspostavu ovog sistema.

(BHRT)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...