UPRKOS TEŠKIM USLOVIMA RATA: Brojni Palestinci na ruševinama džamije u Gazi klanjali džuma-namaz

Među vjernicima je bio i veliki broj mališana koji su prisustvovali sedmičnoj muslimanskoj molitvi.

  • Svijet

  • 29. Mar. 2024  

  • 0

Uprkos teškim ratnim uvjetima mnogi Palestinci u Gazi obavili su džuma-namaz, sedmičnu molitvu petkom, na ruševinama lokalne džamije.

Vjernici u gradu Rafahu molitvu su obavili praktično na ruševinama džamije Al-Farooq koja je uništena u jednom od mnogih izraelskih zračnih napada.

Među vjernicima je bio i veliki broj mališana koji su prisustvovali sedmičnoj muslimanskoj molitvi, navodi Anadolija.

Sa među skoro 300 džamija u Gazi, od kojih je više od 200 potpuno uništeno, i dalje se čuje ezan, poziv muslimanima na molitvu, tokom svetog mjeseca ramazana.

Uništavanje stambenih područja, uključujući bolnice, skloništa, škole, crkve i džamije, dio je izraelskih napada na Gazu od 7. oktobra prošle godine.

Najmanje 32.623 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od oktobra, saopćilo je Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj enklavi.

Izrael napada Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa, za koji Tel Aviv kaže da je ubio skoro 1.200 ljudi.

Izraelski rat u Gazi gurnuo je 85 posto stanovništva teritorije u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema UN-u.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i preduzme mjere kako bi se osiguralo dostavljanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Neprijateljstva se, međutim, nastavljaju nesmanjenom žestinom, a isporuke pomoći i dalje su nedovoljne za rješavanje humanitarne katastrofe.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...