RAZOČARENJE U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: "Loše odluke visokih predstavnika smo imali puno puta u BiH. Nažalost, svjedoci smo da je to…"

Od političkih predstavnika HDZ-a BiH stižu očekivanja kako ipak neće doći do blokade na državnoj razini koju najavljuje Dodik.

  • Politika

  • 02. Apr. 2024  

  • 2

Nakon posljednje intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta u Izborni zakon BiH zakomplicirala se politička situacija u BiH.

Schmidtovim odlukama osigurat će se fer izbori i bit će onemogućene višegodišnje krađe kojima se služe vladajuće stranke, a pored vladajućeg režima u RS-u posebno su time nezadovoljni u Čovićevom HDZ-u.

Nakon dobivanja zelenog svijetla za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom, uslijedila je Schmidtova intervencija oko nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona, a nakon toga i oštra reakcija vlasti u Republici Srpskoj. Ovisno iz čije perspektive se gleda, Schmidtova odluka se hvali ili osporava i u sadržajnom smislu, ali i po pitanju trenutka nametanja.

"Loše odluke visokih predstavnika smo imali puno puta u BiH. Nažalost, svjedoci smo da je to često bilo na štetu Hrvata. I ova odluka Christiana Schmidta, nametanje jednog silnog seta izmjena Izbornog zakona je loša odluka u načelu. Jer mislimo da Visoki predstavnik nema više potrebe za korištenjem "bonnskih ovlasti". Posebno kada ta odluka dolazi u jednom vrlo lošem tajmingu i to iz dva razloga.

Prvo, jer imali smo priču s Europskom unijom oko otvaranja pregovora i ova nas odluka vraća korak nazad. A također, Vijeće ministara je u parlamentarnu proceduru uputilo prijedlog Izbornog zakona koji je pripremilo Ministarstvo pravde, navodi Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u izjavi za stranačku RTV HB.

Od političkih predstavnika HDZ-a BiH stižu očekivanja kako ipak neće doći do blokade na državnoj razini koju najavljuje Dodik ako se ne ispune zahtjevi iz RS-a, s obzirom da nije realno da bi se oni mogli izglasati u Parlamentarnoj skupštini BiH. Vjeruju u nove razgovore.

Schmidt je ostavio rok od tri sedmice domaćim akterima da pronađu bolja rješenja od njegovih, a to bi onda moglo biti i neko cjelovito rješenje, samo je pitanje hoće li svi imati istu želju za dogovorom.

"Nije isključeno da netko možda dođe na ideju da se kaže idemo proširiti taj set tema, ako je već i sam nametatelj da mogućnost da se o određenim stvarima dogovora pa možda ne i samo o tim, nego i o drugima. To bi možda bio najelegantiniji izlaz da se dođe do boljih rješenja od onih koja su nametnuta", rekao je glavni tajnik Čovićeve nevladine udruge HNS Josip Merdžo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...