Društvo
NAJVEĆI HRIŠĆANSKI PRAZNIK UZ SIMBOL LJUBAVI I SREĆE: Sretan Vaskrs pravoslavnim vjernicima želi redakcija „Slobodne Bosne“
Prije 23 min0
Najpopularniji su oni od junećeg mesa i najčešće se služe u somunu sa kajmakom i crnim lukom i mogu se služiti uz pomfrit. Ipak, prema sajtu i kulinarskom magazinu “TasteAtlas”, postoje četiri najbolje vrste ćevapa.
Gastro
02. Apr. 2024
0
Ćevapi su “štapići” od mljevenog mesa i tradicionalno su jelo Bosne i Hercegovine. Sve generacije ih vole, a nadaleko su poznate razne “vrste” ćevapa odnosno krajevi gdje ih sve prave po nekom svom receptu i niko taj recept neće odati.
Najpopularniji su oni od junećeg mesa i najčešće se služe u somunu sa kajmakom i crnim lukom i mogu se služiti uz pomfrit. Ipak, prema sajtu i kulinarskom magazinu “TasteAtlas”, postoje četiri najbolje vrste ćevapa.
Postoje različite priče kako se oni prave, ali uglavnom su od mljevene govedine, soli i bibera, a nerijetko se može koristiti i kombinacija mesa – mljevena govedina i ovčetina. Kada formiraju masu, ona odstoji u frižideru oko 48 sati i peku se potom na roštilju.
U gradu Travniku ćevape prave od kombinacije goveđeg, telećeg i jagnjećeg mesa uz dodatak soli, bibera ali i sode. Kada se peku na roštilju, često se premazuju bistrom čorbom koja se priprema od goveđih kostiju i ovčetine.
Ova vrsta ćevapa se razlikuje u odnosu na ostale. Zašto? Zato što se ne prave kao posebni komadi već zajedno, nekoliko ćevapa spojeno u jednu ploču, najčešće četiri komada. Prave se najčešće od mljevene govedine, soli i bibera, ali im se ponekad mogu dodati i mljevena teletina i bijeli luk.
Roštiljdžije koje prave ćevape u Tuzli obično ih prave od mlevene ovčetine, govedine i jagnjetine. Ručno se smjesa miješa i začini po ukusu, a njihova preporuka je da se prije pečenja ostave od dan do dva u frižideru. Kada se ispeku, često se pospe mljeveni biber preko njih.
Društvo
NAJVEĆI HRIŠĆANSKI PRAZNIK UZ SIMBOL LJUBAVI I SREĆE: Sretan Vaskrs pravoslavnim vjernicima želi redakcija „Slobodne Bosne“
Prije 23 min0
Vijesti
SUNČANO ZA KRAJ PRAZNIČNOG VIKENDA: Ali već od ponedjeljka očekujmo promjenu, kiše će biti u...
Prije 35 min0
Vijesti
DIZANJEM TENZIJA POVRATNICI SU PRVA META: Mnogi napadi na Bošnjake u RS nikada nisu procesuirani (VIDEO)
Prije 8h2
Ekonomija
MUKE PO RODITELJSKE NOVČANIKE: Koliko koštaju mature ove godine?
Prije 8h0
Gastro
PROLJETNI DETOKS: Ovaj sok idealan je i za jačanje imuniteta
02. Maj 20240
Gastro
NAPRAVITE CHEESBURGER TJESTENINU: U kremastom umaku od mljevene govedine i sira neodoljivo podsjeća na...
03. Maj 20240
Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
03. Maj 20240
Gastro
IDEALNA ZA VIKEND: Bistra pileća supa s razlogom je svevremenski klasik, jednostavna je za pripremu...
Prije 23h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.