UPALJENI ALARMI U VLADI U MADRIDU: Katalonski predsjednik predložio novi referendum o nezavisnosti; Ovo bi...

(...) bilo pitanje.

  • Šareni svijet

  • 02. Apr. 2024  02. Apr. 2024

  • 0

Katalonska vlada iznijela je konkretan prijedlog za novi referendum nezavisnosti od Španije, na što je odmah negativno reagirala Vlada u Madridu.

"Glasanje je moguće, samo je pitanje političke volje", rekao je regionalni predsjednik Pere Aragones u utorak u Barceloni.

Glasačima bi se postavilo jasno pitanje: "Želite li da Katalonija postane nezavisna država?", na koje bi se moglo odgovoriti samo sa "da" ili "ne", rekao je.

Aragones je rekao da bi se takav referendum mogao održati na temelju članka 92. ustava koji dopušta da se na referendumu glasa o "političkim odlukama od posebne važnosti".

Referendum raspisuje kralj Filip VI. na prijedlog španskog premijera, nakon prethodnog odobrenja parlamenta.

No prijedlog su odmah odbili članovi Vlade u Madridu. Ministar pravosuđa Felix Bolaños rekao je da je "apsolutno protiv toga".

Vladina glasnogovornica Pilar Alegria sugerirala je da se Aragonesov prijedlog svodi na politički performans uoči parlamentarnih izbora u Kataloniji 12. maja.

Premijer Pedro Sanchez pristao je na amnestiju za umiješane u neuspjele napore za nezavisnost Katalonije 2017. kako bi osigurao svoj reizbor prošle jeseni, prenosi Hina.

Međutim, on i dalje isključuje referendum o nezavisnosti.

Aragones je rekao da je Sanchez dugo odbacivao i amnestiju, ali se ipak predomislio. Sanchezova manjinska vlada ovisi o glasovima Katalonaca u parlamentu.

I druge katalonske stranke uz Aragonesovu Katalonsku republikansku ljevicu (ERC) zalažu se za odvajanje te regije od Španije. To se odnosi i na Junts Carlesa Puigdemonta koji se nalazi u egzilu u Belgiji od 2017. godine.

Ovaj 61-godišnjak nedavno je najavio da će biti glavni kandidat stranke Junts na regionalnim izborima.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...