KUĆANSKE PREDMETE KOJE NE SMIJETE PRATI VODOM: Evo šta da koristite u tom slučaju

Neke kućanske predmete nije preporučljivo prati vodom zbog različitih razloga.

  • Jeste li znali

  • 03. Apr. 2024  

  • 0

Voda nije preporučljiva ni za čišćenje drvenih podova i namještaja od drva. Preporučuje se odmah očistiti prolivenu tekućinu i mrlje te izbjegavati dugotrajno izlaganje vodi

Neke kućanske predmete nije preporučljivo prati vodom zbog različitih razloga.

Na primjer, kontakt s vodom može oštetiti površinski sloj ili uništiti materijal nekih predmeta, dok drugi, poput elektronike, mogu biti opasni za pranje vodom.

Za čišćenje rasvjetnih tijela, zvučnika, tipkovnice i drugih elektroničkih uređaja preporučuje se korištenje krpe od mikrovlakana ili malog ručnog usisavača s mekanim čekinjama. U nekim slučajevima četkica za zube može pomoći u uklanjanju prljavštine.

Voda nije preporučljiva ni za čišćenje drvenih podova i namještaja od drva. Preporučuje se odmah očistiti prolivenu tekućinu i mrlje te izbjegavati dugotrajno izlaganje vodi. Za čišćenje namještaja preporučuju se namjenska sredstva u spreju koja se nanose na krpu i potom briše željena površina. Nakon čišćenja, preporučuje se upotreba ručnika od mikrovlakana kako bi se uklonio višak vlage.

alt

Kod srebrnih, mjedenih i drugih komada određenih materijala poput antilopa, baršuna i velura, treba izbjegavati kontakt s vodom. Za čišćenje kože može se koristiti vlažna krpa s blagim sredstvom za pranje posuđa, ali uvijek treba provjeriti upute proizvođača. Za specijalizirane presvlake poput baršuna i antilopa, najbolje je koristiti sredstva za čišćenje specifična za te materijale ili redovito usisavanje.

Porozni materijali poput mramora, žbuke i granita također se ne bi trebali tretirati vodom jer može oštetiti zaštitne slojeve. Umjesto toga, preporučuje se upotreba otopine posebno formulirane za taj materijal. Opeka za vanjsku upotrebu otporna je na vodu, ali cigla za unutarnju upotrebu nije, pa se može čistiti lagano navlaženom četkom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...