PREVIRANJA U HERCEGOVAČKOJ SDA: Salem Marić je bivši

Mladi lavovi preuzeli kantonalni odbor SDA

  • Politika

  • 04. Apr. 2024  

  • 0

Visoka delegacija Stranke demokratske akcije u sastavu Šerif Špago, Safet Softić i Ramiz Salkić "ubrzo" bi trebala doći u "mirovnu misiju" u Mostar. 

Nakon što se "dobrano zakuhalo" u mostarskoj SDA, tri odabrana člana Predsjedništva SDA "u narednih par dana" trebali bi doputivati kako bi pokušali smiriti strasti i pomiriti dvije struje u Gradskom odboru SDA Mostara., piše Politički.ba.

Ekipa koju predvodi dosadašnji dugogodišnji predsjedni GrO SDA Mostar Salem Marić, pod svaku cijenu pokušava zadržati svoje pozicije. Ali za to nemaju podršku lokalnih odbora Stranke. 

Ekipa okupljena oko Adila Šute, ima većinu. 

I, po saznanjima Politicki.ba, ima i podršku većine u Centrali SDA u Sarajevu.

"Ovi su momci uradili sve po Statutu. Nije prekršeno ni jedno pravilo. Izborna komisija SDA utvrdila je da je svaki njihov korak bio regularan. 

To znaju i u drugom bloku. 

Koristeći stare veze i poznanstva, uspjeli su inicirati čak i opciju uvođenja povjereništva u SDA Mostara. 

Na kraju je intervenirao sam predsjednik Bakir Izetbegović i rekao da se to neće raditi", kaže jedan od sagovornika Politicki.ba. 

Drugi precizira da najavljena posjeta delegacije iz Sarajeva, u kojoj je Špago i kao mostarski državni zastupnik SDA, neće utjecati na izborne aktivnosti u GrO SDA Mostar. 

"Obzirom da je sve urađeno u skladu sa Statutom i da je Izborna komisija utvrdila da u ovom procesu nije bilo neregularnosti, nema ni razloga da se bilo šta zaustavlja. 

Cijela priča oko izbora predsjednika Gradskog odbora SDA Mostara treba biti i hoće biti završena brzo", kaže drugi sagovornik Politicki.ba.

 

Upitan da li na aktivnosti može imati utjecaj to što kandidat za novog predsjednika Gradskog odbora nije Bošnjak, dobili smo kratak odgovor: 

"Pa šta!". 

Naime, Alis Čolaković, kandidat za predsjednika mostarske SDA izjasnio se kao "Ostali". 

"Neka je!", kaže dalje naš sagovornik. 

"SDA je otvorena stranka. Nije svaki naš ni član ni funkcioner Bošnjak. Nigdje ne piše da mora biti Bošnjak, što bi bio!?", govori nam dalje izvor iz vrha SDA.

On objašnjava i da je takvo opredjeljenje Čolakovića nešto što "ne bi bilo mudro" propitivati jer bi se time i u javnost "poslala sasvim pogrešna poruka". 

"Očito je da momci koji su se okupili, imaju izrazitu podršku lokalnih odbora SDA u Mostaru.

Očito je i da je stara ekipa ispunila svoju misiju. 

SDA želi da se obje struje pomire, da se izborni proces nastavi kako teče do sada i da se Stranka okrene pripremama za lokalne izbore. Nema mjesta sujetama, nema mjesta zadjevicama. 

Ekipa koja ide dolje iskusna je, ima kredibilitet i čvrstu podršku Predsjedništva SDA. Vjerujem da će oni uspjeti", ističe jedan od sagovornika Politicki.ba. 

Kako god da se misija iz Sarajeva okonča, sve je izvjesnije da je Salem Marić bivši predsjednik GrO SDA Mostar. 

A i da se kadrovsko obnavljanje priprema i da će se realizirati i u još nekim SDA ograncima u Hercegovini. Kako na kantonalnom, tako i na nižim nivoima.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...