"SB" ISTRAGA / TOPLA ZIMA UPROPASTILA SEZONU, OPUSTOŠILA KASU I BLOKIRALA RAČUNE OC JAHORINA: Nisu u stanju da vraćaju stare kredite, a već planiraju novo milionsko zaduživanje

Procjenjuje se da je OC Jahorina od banaka uzeo oko 200 miliona KM od čega je za 160 miliona KM garant bila Vlada RS.

  • Ekonomija

  • 05. Apr. 2024  05. Apr. 2024

  • 0

Olimpijski centar Jahorina ovih dana doživljava sudbinu brojnih političara iz Republike Srpske i pravnih lica čiji su računi blokirani zbog stavljanja na američku crnu listu. Jedina razlika između blokiranih računa OC Jahorina i s blokiranim računima političara je u razlogu blokade, jer dok su jednima računima blokirani zbog provođenja secesionističke politike u slučaju OC Jahorina to je nestabilno poslovanje i posljedično nevraćanje ogromnih dugova bankama. Kako izvještava portal Capital banke su ovih dana blokirale brojne račune OC Jahorina, jer nije u stanju da vraća kredite. Od 17 računa OC Jahorina aktivna su samo dva. I ovo nije prvi put jer su im računi bili blokirani i krajem prošle godine.

Procjenjuje se da je OC Jahorina od banaka uzeo oko 200 miliona KM od čega je za 160 miliona KM garant bila Vlada RS. Blokirani računi očito ne brinu predsjednika Nadzornog odbora OC Jahorina i Dodikovog vjernog pratioca na odlasku u Sud BiH Nedeljka Eleka koji je novinarima portala Capital drčno odgovorio kontra pitanjem „jel vam drago što će nam računi uskoro biti odblokirani“, nakon što im je dobacio da će „Vlada RS izmiriti obaveze Olimpijskog centra Jahorina po dospjelim kreditima“.

POMAŽE LI HITNA REAKCIJA

To da novinari radeći profesionalno svoj posao ovdašnje autokrate i njihove izvršioce neuspjelih radova ne smiju ništa pitati nije problem od jučer i stvar je nekulture ljudi poput Eleka, ali kada na problem pogledamo iz ugla da se takvi zadužuju parama građana onda je to već posao za neke druge institucije.

Da je Olimpijski centar Jahorina u ozbiljnim problemima prije dan-dva potvrdio je i njegov direktor Dejan Ljevnaić koji je spomenuo nekoliko problema s kojima su se suočili tokom protekle skijaške sezone:

"Dvije tople zime su ostavile dubok trag u našoj regiji i planinskom turizmu uopće. Sada je trenutak da hitno reagujemo i prilagodimo se novonastaloj situaciji. Istinski je važno da snizimo cijene, kako za ski pas i smještaj tako i za vanpansionske usluge. Samo na taj način možemo privući više turista. Vodim ski centre već 17 godina i dobro znam kako razmišljaju skijaši. Imamo fantastičan proizvod, ali cijene su otišle u nebesa“, konstatovao je (prekasno) Ljevnaić jer je zimska turistička sezona završila, čini se, i prije nego li je počela.

Osim ovoga, naveo je i Ljevnaić primjer cijene kafe ili piva koje na skijalištima u Italiji košta malo više od 3 eura, a na Jahorini duplo više.

Da su u OC Jahorina konsultovali neko drugo mišljenje, a ne samo mišljenje vlasti RS danas ne bismo pisali ovaj tekst. Naš sagovornik poslovni savjetnik i ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže:

"Odluka da se Jahorina razvija kao skijaški centar u situaciji izmjenjenih klimatskih uslova je bila potpuno rizična opcija. Visina skijališta na Jahorini se kreće na nivou od 1.200 ili 1.300 metara nadmorske visine. Temperaturne promjene nastale ovim zagrijavanjem planete Zemlje vode u propast sva skijališta ispod 1.800 metara. To se znalo i kada se donosila odluka o investiranja u Jahorinu i tada sam im rekao da pogledaj po godinama broj snježnih dana. Jahorina nema dobru podlogu za vještačko osnježivanje i nije dobra za takav koncept. Morale bi doći mašine koje lome kamenje i pretvaraju za u sitni kamen kako bi se uopšte moglo skijati. Zato smatram da oni tu investiciju ne mogu vratiti, a primjer je posljednja zima u kojoj uopšte nije bilo snijega ni uslova za skijanje.

Odlučivati se da se u takvu priču ide s garancijama od preko 200 miliona KM je nešto što ne mogu da razumijem. Samo u Igrište su već uložili 55 miliona KM, a to je mala seoska staza iznad Vlasenice da bi na kraju konstatovali da nemaju vode za pravljenje vještačkog snijega i da nema mogućnosti za dovođenje vode. Da je bilo koja komercijalna banka to dobro analizirala ne bi nikad odobrila kredit", rekao nam je Pavlović.

Još veće ludilo je, dodaje Pavlović, nastavljanje s investiranjem u apartmane na Jahorini. Pavlović izjave Nedeljka Eleka da će Vlada RS vratiti novac koji je posudio OC Jahorina naziva neodgovornim.

"DA SU MENE PITALI..."

"Da su mene pitali ja bi im prvo tražio da mi kažu koliko je u posljednjih 20 godina bilo sniježnih dana na Jahorini i kakve su prognoze za naredne godine. Ako napravimo paralelu s Kopaonikom i Jahorinom vidjet ćemo da je na Kopaoniku takva podloga da je dovoljno i 5 centimetara snijega za skijanje. Jahorina nije takva", zaključio je Pavlović.

Dan nakon informacije da su OC Jahorina blokirani računi pojavila se vijest da se OC Jahorina novom emisijom akcija planira zadužiti za još 29 miliona KM, iako ni postojeće dugove ne uspijeva izmiriti. Odluku o emisiji će razmtrati Skupština akcionara 7. maja. Planirano je da se novim zaduženjem plate stari dugovi. Predsjednika NO OC Jahorina Nedeljka Eleka vjerovatno ni novo zaduživanje neće zabrinuti „jer će to sve platiti Vlada RS“, odnosno ono što on ne ističe, građani će platiti još jednu vrlo diskutabilnu investiciju vlasti RS-a.  

Indikativna je, također, izjava Dejana Ljevnaića nakon još jedne propale zimske turističke sezone na Jahorini kako bi trebalo razmisliti o osmišljavanju sadržaja koji će turiste privući tokom cijele godine. Ideja mu je dobra, ali se o tome trebalo razmišljati prije podizanja kredita koji su bili usmjereni samo na sadržaj koji se odnosi na skijaše.

Podsjetimo i na to da smo nedavno pisali kako će Vlada RS na obnovu hotela "Partizan" na Jahorini skršiti oko 20 miliona KM, što je trostruko više od prvobitnog plana, ali sasvim u skladu sa svim promašenim investicijama na ovoj olimpijskoj planini.

(D. OMERAGIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...