STIGLO PISMO PODRŠKE: "Profesoru Gruhonjiću poručujemo da nije sam"

Napadi na Gruhonjića traju duže vrijeme, a osim poziva i prijetnji koji se ispisuju u ulazu zgrade u kojoj živi, nacionalisti su okupirali i Filozofski fakultet na kome predaje. Uz Gruhonjića je stao jedan broj profesora i studenata.

  • Regija

  • 06. Apr. 2024  

  • 0

Međunarodni komitet za unapređenje i razvoj FCJK je juče objavio pismo podrške Dinku Gruhonjiću, profesoru Univerziteta u Novom Sadu, koji je pod konstantnim napadima i prijetnjama nacionalističkih frakcija.

Osamnaest profesora iz SAD, Njemačke, Poljske, Mađarske, Švedske, Češke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i sa Kosova uputilo je juče apel vlastima u Srbiji da prestanu sa progonom profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, navodi Pobjeda.

- Danima već gledamo bestijalno iživljavanje zatrovanih pojedinaca koji direktno i indirektno prijete bezbjednosti Dinka Gruhonjića i njegove porodice. Dinko je naš kolega i saradnik, poznate su nam njegove reference i profesionalna djelatnost. Radi se o izuzetnoj naučnoj biografiji i Univerzitetu u Novome Sadu može služiti na čast da imaju takvoga profesora i čovjeka. Pozdravljamo napore naših i Dinkovih kolega i koleginica, ali i studenata i studentica koji su stali u njegovu odbranu i time odbranili akademsku i esnafsku čast. Zato se pridružujemo njihovim naporima u odbrani autonomije univerziteta, svete dužnosti svakoga akademskog građanina i građanke – piše u pismu podrške.

Najavili su da će o svim okolnostima koje prate slučaj napada na Gruhonjića, te zaposijedanju zgrade Filozofskoga fakulteta UNNS od strane sumnjivih osoba i nereagovanju državnih organa Srbije da to zaustave, obavijestiti akademske adrese s kojima sarađuju.

- A profesoru Dinku Gruhonjiću poručujemo da nije sam, da smo i mi njegove koleginice i kolege koje će stati uz njega – piše u pismu koje je potpisalo 18 članova Međunarodnog komiteta za razvoj FCJK.

U odbranu Gruhinjića stali su prof. dr Vanda Babić-Galić (Odjel za kroatistiku Sveučilišta u Zadru); akademik Endru Baruh Vahtel (Američka akademija nauka i umjetnosti); prof. dr Robert Bonjkovski (Šleski univerzitet u Katovicama); prof. dr Marjan Dović (Institute of Slovenian Literature and Literary Studies ZRC SAZU); prof. dr Marko Dragić (Filozofski fakultet u Splitu); dr sc. Előd Dudas (Filološki fakultet Univerziteta Loránd Eötvös u Budimpešti); prof. dr Suada Džogović (Faculty of Business University Haxhi Zeka); akademik Mark L. Grinberg (Univerzitet u Kanzasu, SAD); prof. dr Martin Henzelmann (Greifswald); prof. dr Jakov Sabljić (Filozofski fakultet).

Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku); prof. dr Božidar Jezernik (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Ljubljana); prof. dr Alen Kalajdžija (Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu); prof. dr Sanjin Kodrić (Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu); akademik Ranko Matasović (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb) dr sc. Saša Mrduljaš (Područni centar Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar); prof. dr Jussi Nuorluoto (Uppsala University); mgr Pavel Pilch (Masarykova univerzita Brno); prof. dr Amira Turbić-Hadžagić (Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli).

Napadi na Gruhonjića traju duže vrijeme, a osim poziva i prijetnji koji se ispisuju u ulazu zgrade u kojoj živi, nacionalisti su okupirali i Filozofski fakultet na kome predaje. Uz Gruhonjića je stao jedan broj profesora i studenata.

Portal raskrinkavanje.me je objavio analizu kako su počeli napadi na profesora, koji je i kritičar aktuelne vlasti u Srbiji, ali i regionu. Gruhonjić je prošle godine učestvovao na festivalu Rebedu u Dubrovniku. Tom prilikom je, u ironičnom smislu rekao:

- Ja sam auto-autošovinista. Meni se penju po tom rodoslovnom stablu pa ne mogu nikako da skontaju od kojih sam, pa su mi čak izmislili i ime – Sabahudin, iako ja imam jedno lepo ime – Dinko, kao Dinko Šakić… Ali eto, nisu se setili, nije im mašta dobacila dotle, nego su mi morali Sabahudina, to jest – Zorana… - piše u analizi raskrinkavanje.me.

Ni u jednom trenutku, piše raskrikavanje.rs, Gruhonjić ne pominje „ponosan“ što ima isto ime kao Šakić, već govori o imenu koje su mu maliciozno dali njegovi neistomišljenici – Sabahudin, a koje aludira na njegovo eventualno muslimansko porijeklo – iako su, po njegovim riječima, mogli da se zadrže i na njegovom pravom imenu, Dinko, pošto se ono može zlobno povezati sa ozloglašenim hrvatskim komandantom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...