SVIMA DRAGA STREET FOOD DELICIJA: Kod kuće još danas pripremite doner kebab po ovom receptu

Iako i nije baš najzdraviji obrok, možete ga ponekad priuštiti.

  • Gastro

  • 07. Apr. 2024  07. Apr. 2024

  • 0

Kada čujete za pojam doner kebab, vjerovatno odmah pomislite na Tursku.

Ova street food delicija spada u najpopularnija „brza jela” diljem svijeta, mnogima je omiljena na povratku iz ludog noćnog izlaska, a sva njena filozofija leži u finom mesu i malom milionu priloga i umaka kojima je teško odoljeti.

Iako nije jedno od najhranjivijih i najzdravijih jela, svi mi imamo onaj jedan, ili više njih, "cheat day" - dan u sedmici kada se prepustimo masnim i slasnim obrocima u neograničenoj količini.

Pa, krenimo u pripremu.

Sastojci:

250 grama junećeg mesa

2 čehna bijelog luka

50 grama prezle

pola glavice luka

1 kašičica mljevenog kima

pola kašičice dimljene paprike

1 kašičica mljevenog korijandera

pola kašičice origana

ulje

so i biber

Priprema:

1. Sve sastojke osim ulja ubaciti u blender i dodajte začine - prstohvat soli i po želji veću količinu crnog bibera. Blendajte dok se sve ne sjedini i usitni. Rernu zagrijte na 200°C.

2. Dok se rerna ne zagrije, izrežite veći komad aluminijske folije i premažite ga uljem. Izvadite iz blendera mesnu smjesu koju ste začinili, stavite je na sredinu folije i oblikujte u jednu veliku debelu kobasicu.

3. Zamotajte meso u foliju i dobro zatvorite krajeve.

4. Sve upakirano u foliji položite na plitku tepsiju i stavite u prethodno zagrijanu rernu 35 do 40 minuta, povremeno okrećući.

5. Nakon što je gotovo, ostavite nekoliko minuta da se ohladi. Zatim kratko zapecite na grill tavi dok ne dobije smeđu koricu.

6. Kako biste dobili autentično iskustvo, kebab stavite na dasku za rezanje i zabijete metalni ražanj u sredinu.

7. Režite meso na tanke listiće.

8. Poslužite u zagrijanim lepinjama s dodacima po ukusu (feta sir, paprika, zelena salata, različiti umaci...) 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...